14. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TLT haldusjuht Moorast kriminaaluurimise all

Aasta 2007: Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš ja Lasnamäe linnaosavanema asetäitja Toivo Moorast.
Foto: Postimees/Scanpix
Eelmisel nädalal peatas Tallinna Linnatranspordi AS auditi tulemusena töölepingu haldusteenistuse juhi Toivo Moorastiga, kelle tegevuse suhtes nad esitasid kuriteoteate. Nüüd algatas prokuratuur Moorasti suhtes ka kriminaalasja.

Põhja ringkonnaprokuratuur teatas, et alustas Tallinna Linnatranspordi ASi (TLT) esitatud kuriteoteate alusel kriminaalmenetlust. Kriminaalasi algatati paragrahvide järgi, mis puudutavad riigihanke menetluse nõuete rikkumist ja toimingupiirangu teadvat rikkumist suures ulatuses, kirjutab Äripäev.Augusti alguses TLT juhina tööle asunud Deniss Boroditš peatas sisejuurdluse ajaks Moorastiga töösuhte, tuues põhjenduseks välisauditi esialgsed tulemused, mis tekitasid kahtlustuse ametiseisundi kuritarvitamises.Auditi tulemuste põhjal esitas TLT kuriteoteate Põhja ringkonnaprokuratuurile.Boroditš ütles eelmisel nädalal Äripäevale kommentaariks, et kahtlused on konkreetsed. "Me ei ole naljaettevõte, kes hakkaks selliste asjadega nalja tegema ja politseimänge mängima. See ei ole ettevõtte ega ka minu stiil. Küll on minu kohustus reageerida, kui ma näen, et kusagil on kahtlus ettevõtte huvide kahjustamises ning tegu võib olla kuriteoga."Boroditši sõnul hõlmas audit aastaid 2015-2018.Teenekas linnaametnikMoorast on Keskerakonna liige 2002.a kevadest. Pikka aega oli ta Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja. Tema ülemusteks linnaosavalitsuses on olnud näiteks mõjukad keskerakondlased Kalev Kallo ja Kalle Klandorf.Äripäev kirjutas 2009. aastal, kuidas erinevalt teistest Tallinna linnaosadest saavad firmad juba aastaid üürida tasulisteks parklateks sobivaid platse Lasnamäe linnaosavalitsuselt miinimumhinnaga ja otsustuskorras. Teised linnaosad korraldasid selleks enampakkumisi ning said ka kuni neli korda suuremat üüritulu.Tollal kommenteeris Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja Moorast, et parklad olid rendile antud turuhinnaga ja linnaosa ei ole raha kaotanud.Viimased aastad on Moorast olnud ametis TLT haldusdirektorina. Ta on tegelenud ka trammidepoode ehitushangetega. Näiteks korraldati nii Pärnu mnt trammidepoo A- ja B-korpuse kui ka Kopli tänava depoo remondihanked lihtmenetluse korras. Kõik kolm tööd, kogumaksumusega 5,7 miljonit eurot, tegid Arvi Seemeli ning Tiit Vällinguga seotud firmad.TLTs on Moorast haldusosakonna juhina töötanud pea kümme aastat, 2010. aasta novembrist. 

Skandaalide küüsisAprillis pidasid keskkriminaalpolitsei ametnikud kinni Tallinna Linnatranspordi ASi neli juhtivtöötajat, kellest kolme kahtlustati riigihangete nõuete rikkumises ning eelise andmises, ja ühte altkäemaksu võtmises.Toona peeti kinni TLT juhatusse kuulunud advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Alar Urm, bussiliiklusteenistuse direktor Andres Herkel, bussiremonditöökodade juht Hannes Erbsen ning bussiremonditöökodade asejuht Jaanus Vink.Vingile heidetakse ette suures ulatuses altkäemaksu võtmist aastail 2012–2017 selle eest, et nii kasutatud busside kui ka remonditeenuste ja kaupade hangetel saaksid eelise kindlad ettevõtted. Altkäemaksuna saadud vara maht küündib kokku 2 miljoni euroni.Skandaali tõttu astus tagasi TLT juhatuse esimees Enno Tamm, kelle asemel alustas augustist Deniss Boroditš.Loe samal teemal ka SIIT!

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077