Autor: Logistikauudised.ee • 8. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn soovib hakata kasutama elektrit tootvat teekatet

Päikeseenergiat tootev teekate.
Foto: EPA
Tallinna Linnavolikogu otsuse eelnõus kohaselt antakse Tallinna Kommunaalametile nõusolek osalemiseks Euroopa Regionaalarengu Fondi välisprojektis „Päikeseelektrit tootvate teekatendite arendamine ja kasutuselevõtt”.

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul saab Tallinn esimese Euroopa Liidu pealinnana võimaluse installerida nutikas teekatend, millesse on lisaks päikeseelektri tootmise võimekusele integreeritud lume ja jää sulatamine, libeduseandurid, liikumisandurid jt infrastruktuuri juhtimist toetavad andurid, ning vajaduspõhine tee ja objektide valgustus.

Antud projekti realiseerimine võimaldab viia tehnoloogilise lahenduse välikeskkonda installeeritud prototüübi tasemelt tootmiseelse prototüübi tasemele, aidates niiviisi ületada lõhet teaduse ja tootmise vahel ning luues eeldused uute, väga suure ekspordipotentsiaaliga toodete turule toomiseks.

„Tallinna Kommunaalamet saab tehnoloogiale lihtlitsentsi, mis võimaldab saada täiendavaid lahendusi vähemalt litsentsihinna võrra väiksema hinnaga,“ lisas Klandorf.

Projekti raames viiakse läbi rakendusuuring, mille käigus luuakse tee infrastruktuuri elemente ja päikeseelektri tootmist ühendav tehnoloogiline lahendus, mis toodab enam elektrienergiat kui tarbib, on vastupidav ilmastikutingimustele ja liikluskoormusele, suutes sulatada sadavat lund ja jääd, on vastuvõetava hinnaga ja vastupidav võimalikule vandalismile.

Linnavolikogu otsusega nõustutakse projekti kogueelarvega summas 775 200 eurot ning volitatakse Tallinna Kommunaalameti juhatajat alla kirjutama projektiga seotud dokumentatsioonile.

Maailma esimene päikeseenergiat tootev kilomeetri pikkune teekate avati 2016. aasta detsembris Prantsusmaa väikelinnas Tourouvre`s.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077