Autor: Logistikauudised.ee • 1. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolme kuuga kasutati üle 8000 MWh rohegaasi

Eesti Gaasi tankla Pärnus.
Foto: Eesti Gaas
Eleringi hallatava gaasi päritolutunnistuste registri andmeil toodeti Eestis teises kvartalis kokku 8082 megavatt-tundi biometaani ehk rohegaasi, mis tarbiti ära transpordisektoris.

Kodumaise rohegaasi tootmine algas tänavu aprillis. Kui esimesel kuul oli Eestis toodetud biometaani kogus 353 MWh, siis maikuus ulatus vastav näitaja juba 2642 ning juunis 5087 megavatt-tunnini. Registri andmeil toodeti kolme kuu jooksul 7941 megavatt-tundi biometaani reoveesettest ja 141 megavatt-tundi toodeti loomsest sõnnikust ja biomassist. 

Eestis toodavad biometaani praegu kaks tehast – Kundas asuv Rohegaas OÜ ning juunis käivitunud Viljandimaal Põhja-Sakala vallas paiknev Biometaan OÜ.

Biometaan ehk rohegaas on maagaasi kvaliteedinõuetele vastav gaasilises olekus aine, mida toodetakse biolagunevatest jäätmetest, reoveest ja reoveesettest, põllumajandusliku päritoluga jäätmetest ning erinevat päritolu biomassist.

Gaasi päritolutunnistus elektrooniline dokument, mille Elering väljastab tootjale tema taotluse alusel ja mis tõendab, et tootja on Eestis tootnud biometaani. Üks päritolutunnistus väljastatakse ühe megavatt-tunni biometaani kohta ning tunnistuse kehtivusaeg on 12 kuud. Gaasi päritolutunnistuste register on mõeldud gaasi päritolu tõendamiseks lõpptarbijale.

Biometaani tarbimise ja tootmise hoogustamiseks maksab riik tarbitud biometaani koguse eest tootjatele toetust, samuti toetatakse vastavate ehk surugaasi tanklate rajamist. Praegu tegutseb Eestis kümme surugaasi (CNG) tanklat, samas on Keskkonnainvesteeringute Keskus toetanud 15 surugaasi tankla rajamist, mille tulemusel saavad vajaliku taristuga kaetud pea kõik Eesti regioonid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077