Autor: Logistikauudised.ee • 13. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallink ja Viking Line viie mainekama tööandja seas

Tallinki laev
Foto: Andras Kralla
Kantar Emori igakevadises tööandjate maine uuringus hoiab juba viiendat aastat järjest esikohta Eesti Energia. Esiviisikusse kuuluvad veel Tallink, Skype, RMK ja Viking Line.

Skype, mis jäi eelmisel aastal napilt esiviisikust välja, on nüüd tõusnud viie parima hulka Tallinna Sadama asemele. Tudengite sihtrühmas juhib eelistatud tööandjate pingerida jätkuvalt Skype.

Kantar Emor uuringuekspert Lele Aak selgitas: „Tööandjatena on atraktiivsemad riigi omanduses olevad suurettevõtted, inimesed hindavad nende stabiilsust ja pakutavat kindlustunnet. Uuringus osalejad eeldavad, et neil on piisavalt raharessursse heade palkade maksmiseks ning põnevate projektide tegemiseks. Lisaks Eesti Energiale ja RMK-le on üha ahvatlevam töökoht ka Eesti Raudtees, aktsiaseltsis Tallinna Vesi või Omnivas. Jätkuvalt atraktiivsed on turismi valdkonna ettevõtted, kus töötamine tundub vaheldusrikas ja mille muudavad ahvatlevamaks ka oma töötajatele pakutavad soodustused.“

Võrreldes eelmise aastaga on Lele Aaki sõnul kõige suurema positiivse muutuse läbi teinud Coop Eesti, tõustes pingereas üheteistkümne koha võrra. „Coop Eesti on viimasel ajal silma paistnud oma äri laiendamisele ja klientide paremale, kiiremale ja sujuvamale teenindusele suunatud tegevustega (siia kuuluvad nt tegevuse laiendamine finantsvaldkonda, võimaluse loomine sularaha väljavõtmiseks poekassast, plaan tuua e-poe lisateenusena turule nutikapid jne) ning see on kuvandit Coopist kui arengule suunatud tööandjast kindlasti oluliselt parandanud.“ Teine suur tõusja on olnud rahvusvahelisi karjäärivõimalusi pakkuv Transferwise.

Suurima languse on aga läbi teinud Circle K, kõik kaardistatud kütusemüüjad jäävad tööandjatena pingerea teise poolde. Teenindaja töö tanklaketis tundub inimestele vähem köitvam kui suurtes teenindusettevõtetes nagu Telia ja Swedbank, samas on töö kütusemüügiettevõttes atraktiivsem kui kaubanduskettides.

Lele Aak tegi põike kümne aasta taha ja märkis, et 2008. aastal ehk 10 aastat tagasi olid mainekate tööandjate esiviisikus Tallink, Eesti Energia, Estonian Air, Hansapank (nüüdne Swedbank) ja EMT (nüüdne Telia). Kõik kümme aastat tagasi mainekad tööandjad (v.a nüüdseks pankrotistunud Estonian Air) on pingerea esikümnes ka praegu. Skype oli kümme aastat tagasi pingereas 30. kohal.

Sel aastal oli tööandjate maine uuring piiriülene, kolleegid Kantar TNS Lätist tegid ka naaberriikides Lätis ja Leedus tööandjate maine uuringud. Lätis on sarnaselt Eesti tulemustega väga atraktiivsed tööandjad riigi omanduses olevad suurettevõtted. Leedus juhivad mainekate tööandjate pingerida finantsettevõtted. Eestis olid pangad tööandjana kõige eelistatumad 12–13 aastat tagasi.

Kantar Emori tööandjate maine trendiuuring toimus juba 13. aastat. 50 mainekamat tööandjat seadsid aprillis–mais 2018 pingeritta 1597 palgatöötajat üle Eesti.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077