Autor: Logistikauudised.ee • 10. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis toodetud biometaan jõudis kütusepaakidesse

Esimesed kogsued biogaasi on jõudnud meie sõidukite paakidesse.
Foto: Veiko Tõkman
Aprillis toodetud biometaani eest väjastatud biometaani ehk rohegaasi päritolutunnistused on registris nüüdseks kustutatud, mis tähendab, et esimesed 353 megavatt-tundi kodumaist päritolu biometaani on transpordisektoris ära tarbitud.

„Eesti eesmärk on kasutada aastaks 2020 transpordis 10 protsenti taastuvkütuseid, millest 2-3 protsenti on plaanis katta kohalikul toormel põhineva biometaaniga. Eleringi loodud biometaani päritolutunnistuste register loob aluse kodumaise biometaani turu tekkeks selgete mängureeglite järgi,“ lausus Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Biometaani tootmisjaamades aprillikuus ligi kahe nädala jooksul toodetud biometaani kogus on uue registri kaudu saanud päritolutunnistused ning rohegaas on Eesti Gaasi tanklate kaudu juba jõudnud ka sõidukite kütusepaakidesse. Maikuu biometaani toodangule aga väljastatakse päritolutunnistused taas järgmise kuu alguses.

Biometaan ehk rohegaas on maagaasi kvaliteedinõuetele vastav gaasilises olekus aine, mida toodetakse biolagunevatest jäätmetest, reoveest ja reoveesettest, põllumajandusliku päritoluga jäätmetest ning erinevat päritolu biomassist. Eestis toodab biometaani Kundas asuv Rohegaas OÜ biometaani tootmisjaam ning lähiajal alustab tootmisega ka Viljandimaal Põhja-Sakala vallas paiknev Biometaan OÜ Siimani biometaanijaam.

Gaasi päritolutunnistus on elektrooniline dokument, mille süsteemihaldur Elering väljastab tootjale tema taotluse alusel ja mis tõendab, et tootja on Eestis tootnud biometaani. Üks päritolutunnistus väljastatakse ühe megavatt-tunni biometaani kohta ning tunnistuse kehtivusaeg on 12 kuud.

Tänavu kevadel Wisercat OÜ arendusena valminud gaasi päritolutunnistuste register on mõeldud gaasi päritolu tõendamiseks lõpptarbijale. Selles infosüsteemis toimub päritolutunnistuste väljastamine tootjale, ülekandmine ühelt kontolt teisele ehk lihtsamalt kauplemine ning kustutamine tarbija vastu, mis tähendab, et tarbija on tarbinud rohegaasi.

Biometaani tarbimise ja tootmise hoogustamiseks maksab riik tarbitud biometaani koguse eest tootjatele toetust, samuti toetatakse vastavate tanklate rajamist. Esimesena hakkas biometaani oma surugaasi (CNG) tanklates müüma Eesti Gaas, kellele kuulub praegu kaheksa CNG-tanklat. Alexela Oil opereerib hetkel kahe CNG-tanklaga. Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) on tänaseks toetanud 15 surugaasi tankla rajamist, mille tulemusel saavad vajaliku taristuga kaetud pea kõik Eesti regioonid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077