19. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sektori kõrgeimad palgad lennunduses ja laevanduses

Kuvatõmmis
Foto: Fort Aero
Äripäeva Infopangal valmis äsja kokkuvõte veonduses ja laonduses tegutsevate ettevõtete majandusnäitajatest, kus selgub, et sektori kõrgemaid palgad on valdavalt lennunduse, laevanduse ja ekspedeerimisega tegelevates ettevõtetes.

Kokku on veondus- ja laondussektori ülevaatesse koondatud 2878 ettevõtte andmed, kelle kohta on kokku pandud võrdlus Maksu ja Tolliameti 2018 ja 2017 I kvartali andmetest. Näiteks selgub, et kõige enam on aasta jooksul käivet kasvatanud ekspediitorfirma Green Channel Express OÜ, kes suutis võrreldes mullu sama perioodiga kasvatada käivet koguni 46,67 korda ning teenida aasta esimese kolme kuuga müügitulu üle 6,6 miljoni euro.  

Teisel kohal on käibekasvus transpordiettevõte Svell OÜ (kasv 35,78 korda), kelle müügitulu jäi napilt allapoole poole miljoni euro piiri, kuid kel seoses raskustega transpordisektoris on aasta algusest hakanud tekkima maksuvõlg, mis tänase kuupäeva seisuga on kasvanud 3958 eurole.

Väitele, et veo korraldajatel läheb paremini kui vedajatel endal, annab kinnitust käibekasvu kolmandal positsioonil olev logistikaettevõte AnMan Service OÜ (kasv 28,4 korda), kelle tänavune müügitulu ulatub 2,3 miljoni euroni.

Küll aga on jõudsalt oma käivet kasvatanud neljandal kohal olev transpordifirma West European Transport OÜ (25,65 korda), kes teenis müügitulu ligi 1,9 miljonit eurot. Samas on ettevõttevõttes 0 töötajat ning riigile pole laekunud sentigi tööjõutasu.

Riigisektor peamine tööandja

Tööjõutasude osas on selgelt esirinnas hoopis riigi- ja omavalitsussektor, mis on igati arusaadav sealsete töötajate arvu tõttu. Nii näiteks maksis Tallinna Linnatranspordi AS tänavu esimeses kvartalis tööjõumakse 3,5 miljonit eurot, ettevõttes töötab 1824 inimest. See teeb tööjõumaksude suuruseks 1925 eurot inimese kohta.

Teisel kohal olev AS Eesti Post on tasunud tööjõumakse 2,8 miljonit eurot, ehk 1309 eurot inimese kohta. Neljandal kohal on 806 töötajaga Eesti Raudtee AS (1,7 miljonit eurot tööjõumakse, 2158 eurot inimese kohta) ning viiendal Tallinna Lennujaama AS (1,4 miljonit makse, 3843 eurot inimese kohta). Kokku on nende nelja ettevõtte palgal ligi 5500 inimest.

Ainsa eraettevõttena mahub suurimate tööjõumaksude maksjate edetabelis kolmandal kohal olev Tallink Grupp AS, kes on tasunud makse üle 1,8 miljoni euro, ehk 3308 eurot inimese kohta. Kokku on enam kui 100 000 eurot tööjõumakse tasunud 99 ettevõtet selles sektoris.

Kõrgeimad palgad lennunduses ja laevanduses

Kes on aga tasunud kõige enam tööjõumakse inimese kohta, ehk kus on kõige kõrgemad palgad? Suuremate maksumaksjate seas (I kvartalis tasutud tööjõumakse üle 100 000 euro) tõuseb esile taas erasektor ning esikohal on 7449 euroga inimese kohta Vene päritolu erareise korraldav lennundusfirma AS Fort Aero. Temast jääb 7285 euroga napilt maha laevanduslogistikat korraldav AS NT Bunkering.

Mõneti üllatuslikult on kolmandal kohal 6716 euroga inimese kohta Simple Expressi kaubamärgi all tegutsev bussiettevõte Eesti Buss OÜ. Riigisektoris on jätkuvalt kõrgeimal kohal (5. koht) Lennuliiklusteeninduse AS, kus on makstud tööjõumakse 5278 eurot inimese kohta. Valdava enamuse edetabeli eesotsas moodustavad aga lennunduse, laevanduse ja ekspedeerimisega tegelevad ettevõtted.

Autovedajate seast leiame kõrgeimalt kohalt Est-Trans Kaubaveod AS-i, kus on tasutud sel aastal tööjõumakse 2617 eurot inimese kohta, kohe temal järel on Haanpaa OÜ 2577 euroga ning OÜ Expressveod 2510 euroga.  

Kui kaasata valimisse ka veidi väiksemad autovedajad (5 või enam töötajat), leiame kõrgematelt kohtadelt veel Simeon Transport OÜ (3476 eurot),  Intratrans OÜ (3318 eurot), Trektal AS-i (2993 eurot) jt. 

Kui soovid oma konkurentide ja sektori kohta põhjalikumat ülevaadet, saad soetada ettevõtete esimese kvartali käibekasvu, töötajate arvu muutuse, tööjõu- ja riiklike maksude tasumise võrdlustabeli SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077