Autor: Logistikauudised.ee • 12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Võtmevaba" autoga tasub olla Lätis ettevaatlik

Võtmavaba käivituse ja sisenesega autod on Lätis varaste huviorbiidis.
Foto: netcarshow
Lätis ja Leedus on sagenenud autoosade ja -seadmete vargused sõidukitelt ning Lätis kasvas mullu ka autovarguste arv, näitab PZU Gruppi kuuluvate Balti kindlustusseltside statistika. Erit tähelepanelik tasub olla võtmevaba sisenemisega autode omanikel.

„Kuna ainuüksi kallima BMW küljepeegli vargus toob kaasa vähemalt 500eurose kahju, mis kaskokindlustuseta tuleb katta omanikul, siis probleemide vältimiseks tasub Lätis ja Leedus reisides hoida sõidukit valvega parklas. Kõige sagedamini jahivad kurjategijad kallimaid ja uuemaid sõidukeid,“ kommenteeris PZU sõidukikahjude grupi juht Jaanus Tanne kindlusettevõtete PZU Kindlustus (Eesti), Balta (Läti) ja Lietuvos Draudimas (Leedu) statistika põhjal. 

Seltside statistika näitab, et Lätis ja Leedus on levinud autoosade vargused ning ka sõidukeid varastatakse varuosade saamise eesmärgil. Leedu kindlustusselts Lietuvos Draudimas registreeris viimasel kahel aastal vaid mõned üksikud kallimate ja kuni kolmeaastaste autode vargused – oma rolli võivad mängida Leedus nõutavad uute autode karmimad ärandamisvastased meetmed -, kuid autoosade puhul oli pilt palju kurvem.

Lietuvos Draudimas registreeris Leedus jaanuaris-veebruaris kaks korda rohkem autoosade vargusi kui eelmisel aastal, eriti palju said kannatada BMW-d. BMW detailide vargused moodustavad poole kõikidest juhtumitest ning mustal varuosade turul on kõige nõutumad küljepeeglid (43% juhtumitest), multifunktsionaalsed roolid (17%), esituled (15%) ja multimeediaseadmed (11%). Volkswagenitelt kaovad kõige sagedamini multimeediaseadmed (64%) ja küljepeeglid (15%). 

Eestis varastatud autod leiti Leedust 

PZU Kindlustuse klientidelt varastati 2017. aastal kuus autot, üks neist Lätis. Varastatud autodest saadi kätte kolm ning kõik need Leedust. Kui mõned rehvivahetushooajaga seonduvad autorataste vargused välja arvata, siis autodetailide kallale pikanäpumehed Eestis eriti ei kipu. „Siiski ei tasu ka Eestis valvsust kaotada, sest reeglina käivad autovargused lainetena ning valdavalt professionaalselt,“ märkis Tanne. 

Lätis kasvasid kindlustusseltsil Balta autovargused 2017. aastal 55 protsenti ning aasta alguses veel 4 protsenti. Lätis langevad kõige lihtsamini autovaraste saagiks kaugvõtmega (keyless) autod, juhul kui neil puudub täiendav immobilaiser.

Balta klientidelt varastati mullu 28 uut autot ning kokku 152 autot väljalaskeaastaga 2013-2017 – automarkidest oli mõlemas kategoorias esikohal Subaru. Varuosad kaovad BMW X-seeria ning 3. ja 5. seeria sõidukitelt ning Porsche, Volvo ja Volkswageni kallimatelt mudelitelt – peamiselt roolid, multimeediaseadmed ja ka küljepeeglid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077