Autor: Logistikauudised.ee • 12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täiselektrilised veokid jõuavad liiklusesse

Volvo FL Electric
Foto: Volvo Trucks
Lisaks Teslale, kes esitles hiljuti oma elektriveoki kontseptsiooni, on täiselektrilised veokid avalikkuse ette toonud ka juba Mercedes-Benz ning Volvo.

Mercedes-Benz alustas oma linnakasutuseks mõeldud elektriveokite arendamist möödunud aastal. Tänavu jõuavad Saksamaal ja mujal Euroopas esimesed kuni 25tonnise täismassi ja kuni 200kilomeetrise sõiduulatusega Urban eTruckid ka väikeseeriana ka klientide kasutusse.

Mercedes-Benz Trucksi juht Stefan Buchneri sõnul oli 2017. aasta testimise ja juurutamise aasta. „Et vastata erinevatele vajadustele, pakume väikeseeriana 18- ja 25tonnise täismassi ning erinevate pealisehitistega versioone. Veokid antakse klientidele üle koos spetsiaalsete laadimisjaamadega 12 kuuks. Selle aja jooksul jälgitakse veokite kasutamist ning kogutakse selle kohta kõikvõimalikku teavet."

Volvo Trucks loodab tõusta turuliidriks

Ka Volvo Trucks esitles äsja linnasisesteks jaotusvedudeks ette nähtud täiselektrilist tarbeveokit Volvo FL Electric, mille seeriatootmine algab Euroopas järgmisel aastal. Selle turuletoomisega loodab Volvo Trucks tõusta linnasiseste elektriliste kaubavedude liidriks, mille eelduseks on tihe koostöö Volvo Trucksi sõsarettevõtte, Volvo Buses`ga.

Alates 2010. aastast on Volvo Buses müünud üle 4000 elektribussi ning Volvo FL Electricu liikumiseks ja energiasalvestuseks kasutatav tehnoloogia on algusest peale põhjalikult järeleproovitud ning seda toetab Volvo Trucksi ulatuslik müügi, hoolduse ja varuosade tarnimise võrgustik.

Volvo Trucks usub, et elektritootmise ja akudega seotud probleemide lahendamiseks tuleb elektrienergia kasutuselevõtmisse transpordisektoris suhtuda terviklikult.

„Näiteks akude tooraine vastutustundlikuks ammutamiseks teeb Volvo kontsern koostööd võrgustikuga Drive Sustainably, kellel on selle probleemi jälgimiseks spetsiaalne üksus. Samuti on Volvo kontsern kaasatud mitmesse projekti, mis annavad elektrisõidukite akudele uue elu ja taaskasutavad neid energia salvestamiseks. Kõik akude käitlemisega seotud küsimused ei ole veel lahendust leidnud, kuid teeme kontsernis ja partneritega aktiivselt koostööd, et edendada arendustegevust ja luua vajalikke lahendusi," rääkis Volvo Trucksi Volvo FL-i ja Volvo FE tootestrateegia juht  Jonas Odermalm.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077