Autor: Harro Puusild • 22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Illimar Paul: meil on puudu ajast

Logistikaekspert Illimar Paul
Foto: Urmas Kamdron
Meil on puudu ajast, mil mõelda, kuidas luua suuremat lisandväärtust, ütles Sensei juhataja ja logistikaekspert Illimar Paul täna toimuval Pärnu Tarneahelakonverentsil "Midagi on puudu".

"Ma arvan, et meil on puudu ajast, tööriistadest ja andmetest," nimetas Illimar Paul ettekande sissejuhatuses kolm olulisemat puudust.

"Aga mida ma pean silmas, et meil on puudu ajast? Meil on puudu ajast, mil saame mõelda. Mõelda sellele, kuidas luua suuremat lisandväärtust ja kuidas teha asju paremini," jätkas ta.

Pauli sõnul on Eesti ettevõtetes väga palju operatiivset tööd ja tulekustutamist. "Sest meil pole aega, et mõelda, mida saaks teha teisiti," rõhutas ta. "Õnneks on meil tarneahelakonverentsil kaks päeva aega mõelda, kuulata, teha märkmeid ja hiljem jälle mõelda."

Raiskamine on mõõdetav miljardites

Paul jätkas, et riik on meie kõigi summa, meie ettevõtete summa ja ka tarneahelate summa. "Kui hästi või halvasti läheb riigil, see sõltub meie kõigi tarneahelatest ehk sellest, kuidas läheb meil," rääkis Paul.

"Tunnetus ütleb, et me sõidame sellisel kursil, et suudame ära raisata vähemalt ühe riigieelarve jagu raha. Näiteks 2018. aasta riigieelarve maht on 10,6 miljardit," jätkas ta.

Üks raiskamise koht on avalik sektor. "Avaliku sektori raiskamise üle oleme mõelnud nii konverentsidel kui PROLOGis ning tunnetuslik hinnang on 25% raiskamist. See on see osa riigieelarve mahust, mis ei loo maksumaksjale mingit väärtust. See on esimene 2,5 miljardit," sõnas ta.

Lisaks leidub palju raiskamist energeetikas (0,5 miljardit), toidutööstuses (0,5 miljardit), majandustegevuses (0,5 miljardit) ning kaotatud potentsiaal (7,5 miljardit).

"Meie probleem on eeliste puudumine. Eestil on meeletu asukoha potentsiaal, mis seisab sööti. Miks peaks mõni välisinvestor Eestisse tulema?" küsis ta.

Veel tõi Paul probleemina välja mugavuslõksu sattumise ja see juhtub ka ettevõtjatega. "Kui su passiivne tulu võimaldab väga head äraelamist, siis jäävad ka väga head ajud puhkama. Miks ajud puhkavad? Sest kõrged tööjõumaksud ei soosi teadus- ja arendustegevust, sest see ei tooda kasumit," ütles Paul.

Täna toimub 5. Pärnu Tarneahelakonverents "Midagi on puudu".

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077