Autor: Tõnu Tramm • 22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enics Group: "Raha tuleb tarneahelast, tootmine on pigem hobi."

Kaur Andresson
Foto: Urmas Kamdron
Elvas asuva elektroonikatööstuse Enics Group asepresident protsesside arenduse alal Kaur Andresson tõdes Pärnus toimuval tarneahelakonverentsil, et tarneahela juhtimine on nende jaoks võtmeküsimus ning suurim probleem on seal kliendiennustuste ebatäpsus.

"Ennustus on ennustus, ärge võtke isiklikult." See lause on tellijale lihtsalt süütu fraas, kuid tootjale eluliselt oluline. "Kui üks toode koosneb sajast erinevast komponendist ja ennustusega pannakse mööda, piisab tootmise seiskumiseks olukorrast, kus 99 komponenti on olemas, kuid üks on puudu," tõdes Andresson ning lisas, et piltlikult öeldes tuleb tootjal raha tarneahelast, tootmine on pigem hobi.

Elvas asuv 100 miljoni eurose käibega ettevõtte jaoks on täpne tarneahel äärmiselt oluline, mistõttu on ka kõikide nende lülide võimalikult täpne ennustamine võtmeküsimus. "Meie võtsime kasutusele programmi, mis suudab igat klienti ja tootegruppi eraldi analüüsida. On kliente, kes ennustavad üsna täpselt oma tellimusi, on neid, kes mitte nii väga. Seda kõike võtab see programm arvesse, ta suudab analüüsida ajalugu ja pakkuda igale kliendile tõenäolise ennustatava koguse kuude lõikes. Oleme alati kasutanud ka kõhtunnet aga alati sellest ei piisa," lausus Andresson, kelle sõnul on kõige tähtsam kõikidest protsessidest aru saamine.

Tema sõnul tuleb eriti kriitiliselt suhtuda nende materjalide tellimisse, mille tarneaeg on suurem kui kliendile lubatud tarneaeg. "Siin on kaks varianti, kas lühendada tarneaega või tekitada piisav puhver. Kui marginaal on suurem, pole suurema puhvri tekitamine probleem, kui väiksem, peab olema ka puhver väiksem," tõdes Andresson, kelle jaoks peab iga ettevõte omama vajalikke tarkvarasid, mis suudavad luua üheselt mõistetavaid seoseid tulemuse ja põhjuste vahel.

Täna toimub 5. Pärnu Tarneahelakonverents "Midagi on puudu".

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077