8. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alexela avas Jüris uue CNG tankla

Alexela Oil juhatuse esimees Ain Kuusik.
Foto: Andras Kralla
Eile avas Alexela ametlikult Jüri CNG-tankla, mis on teine surugaasitankla Alexela ketis eelmise aasta augustis avatud Võru tankla järel.

„CNG on puhas ja soodne kütus, mille eelised on esile kerkinud just nüüd, pärast bensiinile ja diiselkütusele kehtestatud aktsiisimaksude tõusu. CNG-ga sõites on sääst kütusekuludelt märgatav – võrreldes bensiiniga on maagaasiga sõitmine koguni poole soodsam,“selgitas Alexela Oili juhatuse esimees Ain Kuusik.

Soodne hind ei ole aga kaugeltki maagaasi ainuke eelis. CNG on autokütusena võrreldes bensiini ja diiselkütusega ka oluliselt loodussäästlikum. Euroopa linnades on levimas trend keelata diiselautode kasutamine, mis aga eeldab sobilike alternatiivide olemasolu. Eesti on alles tegemas esimesi samme keskkonnasõbralikumate sõidukite kasutuselevõtus, aga edenemist on viimasel ajal märgata ka siin.

„Alexela on jõudnud seisukohale, et Eesti tingimustes on parim loodussõbralik kütusevalik gaas, mistõttu oleme panustanud ja panustame ka edaspidi LPG- ja CNG-tanklavõrgu arendamisse. Küllaltki levinud on juba ka elektriautode kasutamine, aga hajaasustuse tingimustes on see mugav valik pigem linnakeskkonnas liiklemiseks. Kõik CNG-tanklad saab panna tankima ka biometaani, mida on võimalik Eestis koha peal toota. Seda tehes vähendame oluliselt Eesti sõidukipargi keskkonnamõju ning panustame töökohtade tekkele maal,“ viitas Ain Kuusik.

KIK toetab tanklavõrgu rajamist

Biometaani kasutuselevõttu toetava taristu loomise olulisust rõhutas ka Keskkonnainvesteeringute Keskuse projektikoordinaator Eduard Sizov: "Pikas perspektiivis on just biometaani laiema kasutuselevõtu toetamine Keskkonnainvesteeringute Keskuse jaoks antud projekti raames peamine eesmärk. Iga lisanduv potentsiaalne biometaani tankla on seega meie jaoks äärmiselt oluline. Rõõm on tõdeda, et Alexela on tanklakettide seas selles vallas initsiatiivi võtnud ja täna avatud Jüri CNG-tanklale tuleb peagi lisa."

Rae valla abivallavanem Priit Põldmäe väärtustab aga just tankimisvõimaluste mitmekesistumist valla elanike ja ettevõtete jaoks: "Rae vald on algusest peale keskendunud tervikliku elu- ja ärikeskkonna loomisele ja seega tervitame kõiki uuendusi ning meie kohalikku elu edasiviivaid initsiatiive. Praktika on tõestanud, et ettevõtlus ja töökohtade loomine on aluseks hea elukeskkonna loomisele. Me näeme Alexela CNG-tanklat kui vajalikku täiendust piirkonna taristusse, mis loob lisaväärtust just vallas tegutsevatele logistikaettevõtetele."

Kui seni on CNG laialdasemat kasutuselevõttu autokütusena piiranud väike tanklate arv ja vastava tehaseseadmega autode piiratud kättesaadavus, siis see trend on muutumas.  Heameel on tõdeda, et järjest enam käivad autotootjaid uuendustega kaasas ja pakuvad oma tootevalikus CNG tehaseseadmega mudeleid. Eestis näitavad head eeskuju selles vallas Volkswageneid müüv Møller Auto ja Škodasid müüv Auto 100.

Lähiajal Eestis ca 30 CNG tanklat

Alexela panustab omalt poolt keskkonnasõbralike alternatiivkütuste, sealhulgas CNG,  kasutuselevõtu edendamiseks taristu arendamisega. "Alexela on alati silma paistnud innovaatilise maailmavaatega, hoiame pilku peal kütusevaldkonna arengutel ning pakume kliendile lisaks diiselkütusele ja bensiinile ka LPG tankimise võimalust. Samuti saab paljudes Alexela tanklates laadida elektriautot. Nüüd on meil hea meel rõõmustada ka CNG-sõidukite omanikke – nendele kahele juba avatud surugaasitanklale on peagi tulemas lisa," selgitas Ain Kuusik.

Lähiajal on oodata surugaasi tanklate rajamise tõusu. Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi toel rajatud CNG-tankla on esimene surugaasitankla Rae vallas. Läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse rahastas EL Jüri CNG tankla projekti maksumusest 35%.

Lisaks Jürile on täna tanklad olemas ka Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas ja Võrus, lisaks Alexelale tegeleb CNG tanlavõrgustku arendamisega ka Eesti Gaas. "Huvi gaasitanklate rajamise vastu on ettevõtjate poolt päris suur ja juba lähiajal saab olema Eestis ca 30 maagaasitanklat," tõdes Majandus ja Kommunikatsiooniministeeriumi Energeetika osakonna ekspert Rein Vaks Äripäevale.

Järgmised Alexela CNG tanklad avatakse  2018. aasta esimesel poolel Tallinna kesklinnas ja Pääskülas, Eesti Gaas avab tanklad tänavu veel Viljandis, Rakveres ja Jõhvis.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077