23. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alternatiivkütusega autodel kiire müügihoog

Elektriautode laadimine.
Foto: Postimees/Scanpix
Mullu kasvas kogu Euroopa Liidus alternatiivkütustel sõiduautode müük väga kiires tempos ja kokku müüdi antud segmendis Euroopa Liidu liikmesriikides ligi 853 tuhat uut sõiduautot, mis oli 39,7% rohkem kui 2016. aastal, vahendas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit AMTEL.

Kasvu põhjuseid on mitu: hübriid- ja elektriautode laienev mudelivalik, ELi soodustused hübriid- ja elektriautodele ning tarbijate kasvav keskkonnateadlikkus. 

"Alternatiivkütused ja selle valla arengud on märk, et autotööstus liigub jõudsalt muutuste suunal," kommenteerib AMTELi juhatuse liige Keijo Kaasik. "Paljuski tingivad neid muutuseid Euroopas paari aasta pärast kehtima hakkavad oluliselt rangemad heitmete normatiivid. Autotootjad arendavad ja investeerivad selle nimel palju."Heites pilgu alternatiivkütuseid kasutavate sõiduautode müügile segmentide kaupa, siis andis valdava osa kasvunumbrist hübriidautode müük. EL riikides müüdi eelmisel aastal kokku 431 504 hübriidautot (elekter) ehk koguni 54,8% rohkem kui 2016. aastal. Hübriidautode müük kasvas jõudsalt ka Eestis - kokku 1188 ehk 55,3% rohkem kui aasta varem. Lisaks müüdi mullu Eestis ka 330 uut hübriidi, millel CNG gaasiseade.Tublisti kasvas EL riikides ka elektriautode müük, neid läks kaubaks ligi 100 000 ehk 53,7% enam kui aasta varem. Aga kui liita siia ka andmed kahest EFTA riigist, Norrast ja Šveitsist, siis oli müüginumbriks üle 135 000. Kogu mullusest sõiduautode müügist oli pistikhübriidide- ja elektriautode osakaal ligi 1,5%.Kerge languse järel 2016. aastal kasvas 2017. aastal veidi ka gaasiautode müük, peamiselt tänu paarile riigile ja põhiliselt LPG autode arvel. Uusi CNG autosid müüdi möödunud aastal Euroopa Liidus ligi 47 000 ehk 21% vähem kui aasta varem. CNG autode osakaal kogu autode müügist oli 2017. aastal ca 0,3%."Autotootjate strateegiad erinevad uue tehnoloogia ja elektrisõidukite poole liikumisel," selgitas Kaasik. "Regiooniti on populaarseimad eri tüüpi hübriidid - peamiselt elektri ja CNG hübriidid. Nende levikut Euroopa riikides suunavad maksusüsteemid ja tootjate müügi- ja tootmisstrateegiad. Kuni elektriautode lõpliku võidukäiguni näeme kõigi eelduste kohaselt selle trendi pidevat süvenemist. Rõõm on tõdeda, et Eesti turg on uute tehnoloogiatega võrdlemisi kiiresti kohanev. Soodsate asjaolude valguses tehakse Eesti mõistes märkimisväärseid autopargi otsuseid kiiresti. Nii saavutatakse ka märkimisväärset majanduslikku kokkuhoidu olukorras, kus kulusurve kummitab ettevõtjaid mitmest küljest."

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077