Autor: Logistikauudised.ee • 21. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsuse komisjon: tunneliteemaga tuleb edasi liikuda

Kiirrong
Helsingi-Tallinna tunneli ehitamise analüüsidega ja järgmiste sammude ette valmistamisega tuleb edasi liikuda, otsustas täna kogunenud valitsuse majandusarengu komisjon.

„Kahte linna ja riiki ühendava tunneli projekt on väga ambitsioonikas ning oleks unikaalne nii oma mastaabilt kui ka potentsiaalselt mõjult. Selle õnnestumisel saaks tõsta mõlema riigi elanike heaolu, suurendada ettevõtluskoostöö võimalusi ning elavdada tööturgu,“ võttis tänase arutelu kokku peaminister Jüri Ratas.

„Parima otsuse tegemiseks peab nii Eestis kui ka Soomes toimuma sel teemal ulatuslik ühiskondlik mõttevahetus. Samuti on oluline, et kõik sammud tugineksid põhjalikele analüüsidele ning oleksid tehtud väga heas koostöös meie põhjanaabritega. Plaanin lähiajal kohtuda oma Soome ametikaaslasega ning enne suve soovin teemat käsitleda ka kahe riigi valitsuste ühisistungil, mis on kavas 7. mail,“ lisas peaminister Ratas.

FinEst Link tasuvusuuringu projekti tulemuste kohaselt tooks Tallinna ja Helsingi vahele rajatav kiire püsiühendus suurt kasu nii Eestile, Soomele kui ka kogu Euroopale. Tunnel aitaks kaasa kaksiklinna arengule ning 3 miljoni elanikuga metropoli tekkele, kus inimestele, kaupadele ning teenustele oleks tagatud vaba liikumine. 

Eesti taastuvenergia kõrge osakaal lubab osaleda statistikakaubanduses

Majandusarengu komisjonile tutvustati ka selle juurde loodud ekspertkogu töörühma ettepanekuid taastuvenergia statistikakaubanduse korraldamiseks. Euroopa Liidus on seatud eesmärgid, millise osakaalu peaks energia tarbimisest moodustama taastuvenergia. Eesti on juba ületanud Euroopa Liidu 2020. aasta lõpuks seatud eesmärgi, 25% tarbimisest. See lubab Eestil müüa eesmärki ületava taastuvenergia osa teisele riigile, kel jääb eesmärgi täitmisest puudu.

„Meie eesmärk on olla võimalikult varakult valmis taastuvenergia statistikakaubanduse turul osalemiseks, et saada sealt maksimaalselt kasu. Selleks pakkus Riigikantselei koordineeritud töörühm välja ka konkreetsed ettepanekud, “ sõnas strateegiadirektor Henry Kattago.

Majandusarengu komisjon otsustas astuda järgmised sammud taastuvenergia statistiliste ühikute müügi ettevalmistamisel – Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis alustab tööd taastuvenergia statistikakaubanduse müügiga tegeleva ekspert. Samuti kutsub ministeerium kokku taastuvenergia statistikakaubanduse töörühma, kuhu kuuluvad nii taastuvenergia sektori kui ka riigi esindajad. 

Lihtsustatakse välisinvesteeringuid ning tutvustati tegevusi mahemajanduse valdkonnas

Eraldi esitles maaeluminister Tarmo Tamm majandusarengu komisjonile mahemajanduse tervikprogrammi tegevusi ja arenguid. Mahemajanduse tervikprogramm aitab ellu viia valitsuse eesmärki arendada mahetoodete ja -teenuste eksporti.

Justiitsminister Urmas Reinsalu tutvustas komisjonile välismaiste investorite probleeme väärtpaberikonto avamisel ja osaühingu osakapitali sissemaksete tegemisel, mis raskendavad väljastpoolt Euroopa Liitu Eesti ettevõtlusesse tehtavaid investeeringuid. 

Taust

Peaministri juhitav majandusarengu valitsuskomisjon koguneb kord kuus, et saada ülevaade majanduse seisust, leida lahendusi ministeeriumideülest koordinatsiooni vajavatele küsimustele, kaasata eksperte ja huvirühmi ning tegeleda majanduskeskkonna arendamisega.Lisaks peaministrile kuuluvad majandusarengu komisjoni ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, justiitsminister Urmas Reinsalu, majandus- ja taristuminister Kadri Simson, rahandusminister Toomas Tõniste, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning välisminister Sven Mikser.Teised ministrid osalevad komisjoni istungil peaministri kutsel, kui teemakäsitlus eeldab vastutava ministri kohalolu. Komisjoni tööd toetab Riigikantselei strateegiabüroo.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077