19. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik maksab Edelaraudteele 1,7 miljonit

Kadri Simson
Foto: Raul Mee
Valitsus otsustas möödunud nädalal Edelaraudteega peetavast 2,8 miljoni eurosest kohtuvaidlusest maksta ennetavalt 1,7 miljonit eurot ja sellega pääseda võimalike viiviste suurenemisest.

„Valitsus otsustas reservist eraldada 1,7 miljonit eurot selleks, et tasuda Edelaraudteele 2014. aastal ennetähtaegselt ülesöeldud raudteeveolepingu eest. Tunnistame, et see oli summa, mis jäi ettevõttel teenimata,“ ütles majandusminister Kadri Simson valitsuse pressikonverentsil ja lisas, et samal ajal käib kohtuvaidlus, kus Edelaraudtee soovib suuremat kompensatsiooni.Riigil ja Edelaraudteel on pooleli kohtuvaidlus, kui suures ulatuses peaks riik raudteefirmale lepingu ennetähtaegset  katkestamise eest kulusid hüvitama. Jutt on 2012. aastast, kui riik otsustas uued Stadleri rongid anda Elektriraudtee, praeguse nimega Elroni käsutusse ning ütles seejärel Edelaraudteega liinivedude lepingu üles.Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul oli see ainuvõimalik tee, sest Edelaraudtee ei soovinud lepingut muuta või poolte kokkuleppel katkestada ning liisingmakseid oleks riik muidu pidanud maksma seisvate rongide eest ligikaudu 7 miljonit eurot.

Tallinna ringkonnakohus otsustas novembris, et riik peab Edelaraudteele maksma varalise kahju eest 2,2 miljonit eurot ja saamata jäänud tulu eest üle poole miljoni euro. Sellele summale lisanduvad viivised 2013. aasta oktoobrist kuni kahjude hüvitamiseni.Riik tunnistab sellest summast vaid 1,7 miljonit eurot otseseid kulusid ning kaebas ringkonnakohtu otsuse edasi. ERRi raadiouudistele selgitas minister, et nende hulka kuuluvad näiteks Edelaraudtee kulud, mis olid seotud koondamistega või kulud, mida tuli tasuda tuludest, mis lepingu katkestamise tõttu jäid saamata.Praegu tasumine vähendab viiviste hulka tulevikusRiigikohus ei ole seni veel otsustanud, kas võtta kaebus menetlusse või mitte. Seega ei ole selge, kas riigile tekib tulevikus veel miljoni võrra suurem kohustus, aga summa osalise tasumisega saab ennetada nende viiviste suurenemist, mida tulevane kohtuotsus või ka riigikohtus menetlemata jätmine võib kaasa tuua.„Kuigi kohtuvaidlus on jõudnud riigikohtusse ja ei ole lõpule jõudnud, leiame, et riigil on mõistlik tasuda teisele osapoolele lepingu lõpetamisest tekkinud otsene kulu, millega lepingu lõpetamisel ka arvestati,“ ütles ministeeriumi pressiesindaja Mihkel Loide.Edelaraudtee omanik on OÜ Moonrider, mis kuulub ettevõtja Marcel Vichmannile.

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077