Autor: Logistikauudised.ee • 15. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stockholmis avatakse Euroopa esimene elektriautode pood

Renault elektriautode pood
Foto: Renault
Renault avab täna Stockholmis esimese elektrisõidukite kogemuskeskuse, kus kõik külastajad saavad elektrisõidukitega lähemalt tutvuda ja neid soovi korral ka osta. Keskus avatakse Stockholmi ühes suuremas kaubanduskeskuses Täbys.

Poes saab näha elektrisõidukeid, teavet infrastruktuuri ja laadimissüsteemide kohta, teada millised on kohalikud õigusaktid, toetused ning ostu- ja elektriautodega seotud teenused.

Samuti on seal koht lõõgastumiseks ja ideede vahetamiseks. Külastajad saavad elektrisõidukeid kohapeal katsetada ja endale uusi tellida. Selleks on poes spetsiaalne digitaalne süsteem, mis aitab endale sobiliku seadistusega auto kokku panna.

Renault`l on plaan sarnased poed avada ka teistes Euroopa linnades. 

Uus laadimisvõrk Lõuna-Euroopasse

Renault aitab rajada ka Lõuna-Euroopasse 14 uut kiirlaadimisjaama. Nimelt ühines autotootja E-VIA FLEX-E konsortsiumiga, mis rajab 150 kW ja 350 kW võimsusega laadimisjaamad kiirteede äärde: kaheksa Itaaliasse, neli Hispaaniasse ja kaks Prantsusmaale.  

Lisaks löövad EVIA FLEXE projektis kaasa ENEL, Nissan, EDF, Enedis, Verbund ja IBIL. Projekt on osa Euroopa Komisjoni transpordiprogrammist ja pool raha selle rajamiseks tuleb Euroopa liidult. Projekti kogueelarve on 6,9 miljonit eurot. 

Elektriautod aitavad täita seatud kliima-eesmärke 

Uus Prantsusmaal tehtud uuring näitas, et akutoitel autod põhjustavad oma elueal 2-3 vähem globaalset soojenemist põhjustavat saastet, kui tavalised sisepõlemismootoriga autod. Teemat uurisid Prantsuse institutsioonid, auto-, aku-, elektritootjad ja MTÜd, muuhulgas Prantsusmaa keskkonnaministri  Nicolas Hulot’I loodud Fondation pour la Nature et l’Homme. 

Elektriautode eelistamine aitab Prantsusmaal seatud saaste vähendamise eesmärke täita, tulemused oleks loomulikult paremad, kui täielikult taastuvale energiale üle minna. Elektrisõidukitel on oluline roll nii Pariisi kliimakokkuleppe täitmisel, kui ka Euroopa Liidu saastevähendamise plaanides. Valminud uuring näitab, et isegi akude tootmist ja eluiga arvesse võttes, on elektriautod hea lahendus. 

Võtmeroll on just akudel, sest 40% elektriauto elueal toodetud kasvuhoonegaasidest tuleb just akude tootmisest. 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077