Autor: Logistikauudised.ee • 15. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liikluskindlustuse kahjum vähenes üle kuue korra

Avariiline auto
Foto: Andras Kralla
Liikluskindlustuse fondi andmetel oli eelmise aasta liikluskindlustuse kahjum 1,4 miljonit eurot. Võrreldes 2016. aastaga, kui kahjum oli 9,7 miljonit eurot, on see vähenenud üle kuue korra.

Mullu oli kokku 35 620 liikluskindlustuse juhtumit, mille keskmine kahju oli 1 775 eurot. Keskmine liikluskindlustuse aastamakse oli 130 eurot.

Liikluskindlustuse fondi juhi Mart Jesse sõnul on liikluskindlustuse kahjum võtnud mitme aasta järel suuna vähenemisele. „Kahjumi vähenemist soodustasid ennekõike isikukahjude ja surmaga lõppevate õnnetusjuhtude langus võrreldes 2016. aastaga ja liikluskindlustuse üldine hinnatõus. Samuti mõjutas kahjumi vähenemist asjaolu, et liiklusõnnetuste koguarv võrreldes eelmise aastaga jäi praktiliselt samaks, kuigi liikluses osalevate sõidukite arv eelmisel aastal tõusis,“ ütles Jesse.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli liikluskindlustuse leping sõlmitud 701 385 sõidukil. Kindlustusmakseid koguti mullu 91,7 miljonit eurot. Liikluskindlustuse aastamakse tõusis mullu võrreldes 2016. aastaga keskmiselt 18 eurot, 112 eurolt 130 eurole. Keskmine kahju kasvas kaks protsenti võrreldes 2016. aastaga, 1740 eurolt 1775 eurole.

Peamine süüdlane hooletus

PZU Kindlustuse liikluskindlustuse tootejuhi Ahto Orumetsa sõnul põhjustab just hooletus ja tähelepanu hajumine liiklusõnnetusi, mis kergitab kõigi sõidukiomanike kindlustusmakseid. „Püüame vältida headel juhtidel kindlustusmaksete tõstmist, kuid suurenev liiklustihedus võib tähendada õnnetust ka tähelepanelike liiklejate jaoks. Õnneks oli suuri isikukahjusid 2017. aastal vähem ja loodame, et kuigi 2018. aasta algus oli liikluses kurb, ei riku see aasta liikluses inimeste tervist,“ ütles Orumets.

Inges Kindlustuse juhi Voldemar Vaino hinnangul on liikluskindlustuse hinnatõus suunanud inimesi otsima soodsamaid ja mugavamaid lahendusi. „Klientide huvi kindlustuslepingu sõlmimiseks seltsi veebilehel on märgatavalt kasvanud, kolme aastaga on veebimüügi osakaal tõusnud üle kümne korra. Enamasti sõlmivad kliendid kindlustuslepingud pikemaks perioodiks, sest nii tuleb ühe kindlustuspäeva maksumus soodsam,“ ütles Vaino.

Liikluskindlustuse fond (LKF) on liikluskindlustuse garantiifond, Eesti rohelise kaardi büroo, liikluskindlustuse registri pidaja ja liikluskindlustuse lepinguta sõidukite sundkindlustaja. LKF hüvitab registreerimata, sundkindlustusega ja tuvastamata jäänud sõidukiga tekitatud kahju. Samuti korraldab LKF liikluskindlustuse vaidluste lahendamist liikluskindlustuse lepitusorgani kaudu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077