Autor: Logistikauudised.ee • 25. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Megastari punkerdati mullu 12 300 tonni maagaasi

Megastari punkerdamine.
Foto: Eesti Gaas
Koguseliselt on Megastari punkerdatud 12 300 tonni LNG-d, mis torugaasi ühikuteks teisendatult teeb ligi 18 miljonit m3 ehk pool Tartu linna aastatarbimisest, teatas Eesti Gaas.

Täna aasta tagasi punkerdas Eesti Gaas Tallinna ja Helsingi vahel sõitma asunud Tallinki Megastari laeva esimese haagise veeldatud maagaasi ehk LNG-d. Aasta hiljem on punkerdamisoperatsioonide arv tõusnud 680 peale.

Koguseliselt on Megastari punkerdatud 12 300 tonni LNG-d, mis torugaasi ühikuteks teisendatult teeb ligi 18 mln m3 ehk pool Tartu linna aastatarbimisest, teatas Eesti Gaas. 

“Tagasi vaadates oli kõige suurem väljakutse õigeks ajaks kliendi jaoks valmis olla, sest ettevalmistustöödeks jäi aega alla aasta,” rääkis AS-i Eesti Gaasi juhatuse liige Margus Kaasik. “Kuna meie jaoks oli tegemist esimese LNG projektiga, alustasime nii normdokumentide, tehnilise lahenduse väljatöötamise kui ka kooskõlastustega nullist,” tõdes Kaasik.

Lisaks tuli leida veofirma, osta kõigile normidele vastavad treilerid ning koolitada personali. Ometi olid tähtajaks ettevalmistused tehtud, autod töös ja inimesed ülesannetega kursis.

Tänaseks on kaheksa poolhaagist LNG kohale toomiseks läbi sõitnud 600 000 kilomeetrit. „Peamiselt ostame kütust 350 kilomeetri kauguselt Pihkvast, autod peavad kaks korda päevas ületama piiripunkti ning sujuvas graafikus püsimine vajab väga head planeerimist. Teisalt on aasta jagu punkerdamist andnud Eesti Gaasile hindamatu kogemuse,“ tõdes Kaasik.

Eesti Gaas punkerdab Megastari Vanasadamas, olenevalt laeva vajadusest kaks kuni neli haagist öö kohta. Punkerdatakse otse LNG poolhaagisest laeva ning protsess võtab aega kuni 4 tundi.

Lisaks Pihkva tehasele on Eesti Gaas tarninud LNG-d ka Poolast, Soomest ja Leedust. „Seni oleme keeruliste logistikaülesannete lahendamisega edukalt hakkama saanud,“ lisas Kaasik.

AS Eesti Gaas on Eesti suurimaid ja kogenumaid energiafirmasid. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077