4. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik kaotab ligipääsu Tallinna Sadama siseinfole

Tallinna Sadam on üks riigifirma, mis kavatseb riigi osalust vähendada, minnes börsile.
Foto: Andras Kralla
Seoses kavaga noteerida börsil Tallinna Sadama vähemusosalus, teeb riik seadusemuudatuse, millega kaotab osaliselt senise kontrolli ettevõtte juhtimise üle.

Täna valitsuse istungil arutluse alla minev riigivara seaduse eelnõu on mõeldud börsile minevate riigifirmade juhtimise muutmiseks nii, et see vastaks börsifirmade regulatsioonile. Seaduse muutmist peetakse vajalikuks nii Tallinna Sadama kui ka Eesti Energia kontserni kuuluva Enefit Green erastamisplaanide tõttu, kirjutab Äripäev. 

Riik peab end omanikuna taandama teiste aktsionäridega samasse inforuumi, mis tähendab, et enam ei ole valitsusel eelisõigust näiteks nõukogu materjalide ja pikaajaliste finantsprognoosidele. Samuti ei saa sadama haldusala minister küsida mingit muud avalikkusele mittekättesaadavat infot, selgub eelnõu seletuskirjast.

Näiteks võib väärtpaberituru reeglitega vastuolus olla praegune seadusesäte dividendide määramise kohta. Rahandusministeeriumi hinnangul ei ole riigi kontrolliva osaluse korral teisi aktsionäre arvestamata dividendide suuruse määramine hea tava, selle asemel oleks otstarbekas kinnitada dividendipoliitika pikemaks perioodiks.

Samuti nõuab riigivaraseadus praegu riigile kuuluvate ettevõtete puhul üldkoosoleku otsust siis, kui ettevõte soovib hankida osaluse mõnes muus ettevõttes. Ka see ei ole börsiettevõtja puhul tavapärane protsess.

Seadus jõustub ministeeriumi plaani järgi 1. aprillil.

Autor: Kristjan Pruul, Äripäev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077