17. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tesla kergitas katet elektriveokilt

Tesla Semi Truck kiirendab 0 - 100 km 5 sekundiga (ainult sadul), täiskoormaga 20 sekundiga.
Foto: Tesla
Tesla kergitas Los Angeleses katet oma esimeselt elektriveokilt, millega koos ilmus üllatuslikult avalikkuse ette ka Tesla uus sportauto, kirjutab The Guardian.

Kuigi sportauto pakkus põnevust Tesla entusiastiele, oli sündmuse sihik seatud uue veoauto tutvustamisele. Masina ostjaskonnal - veokijuhtidel on hoopis teistsugused vajadused kui keskmisel Tesla juhil.

Muskile omaselt haipis ja promos ta veokit terve nädala jooksul Twitteris. Pühapäeval lubas ta, et "veok paiskab mõistuse peast, otse teise dimensiooni", kolmapäeval tegi jällegi nalja, "et veok võib muutudea robotiks, võidelda tulnukatega ja teha kuradima head latte't".

Kuigi esitlusel espressomasinat ei näidatud, lubas Musk, et rida omadusi viivad autojuhtide miili läbimise kulud võrreldes diiselveokitega 20% võrra madalamaks. Auto on parema kiirendusega, parem mäkketõusul, maanteekiirusel ja maksimaalkaalus on sõiduulatuseks 805 kilomeetrit, ning ka esiklaas on väga tugev, Muski sõnul lausa "termotuumaplahvatuse kindel".

Tesla Semi trucki saab 2019. aastal kättesaamiseks broneerida 5000 dollari eest, veoki lõpphinda veel avaldatud ei ole.
Foto: Tesla

Turvavarustuse hulgas on parendatud autopiloot, rajahoidja ja tehnoloogia, mis muudab sadulveoki taskunoa kombel kokkuvoltimise Muski sõnul võimatuks.

Ettevõte plaanib välja ehitada ka Megachargerite võrgu, samasuguse, nagu teistele Tesladele mõeldud praegune Superchargerite laadimisvõrgustik. Megacharger tagab 400miilise sõiduulatuse 30 minutiga.

Muski sõnul on diiselveokite kasutamine majanduslik enesetapp ning ta rõhutas, et kolonnis sõites on kaupade transportimine Tesla veokiga isegi soodsam kui raudteevedu. Ka sportauto on Muski sõnul muljetavaldav. See peaks seadma uued kiirendusstandardid.

Nelja mootoriga veomasinate tootmine algab 2019. ja sportauto muutub saadavaks 2020. aastal.

Vaatamata Muski enesekindlale olekule jääb siiski küsimus ettevõtte võimekuses uusi sõidukeid toota. Tesla esimese suurtootmiseks mõeldud sedaani Model 3 - mis juulis fanfaaride kõlades avalikkuse ette veeres - ootejärjekord on jõudnud numbrini 500 000 ja tootmine ei ole läinud sujuvalt. Kolmandas kvartalis tootis Tesla vaid 260 Model 3, tublisti alla 1500 augustis lubatu. Tesla süüdistas juhtunus tootmisprotsessi pudelikaelu.

Ka konkurents elektriveokite turul on kuumenemas. Septembris teatas Daimler AG oma esimestest eletriveokitest United Parcel Service (UPS) teenistuses. Elektriveokeid arendavad ka Volkswagen, Cummins ja Nikola.

Autor: Andres Haabu Äripäev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077