Autor: Heija-Liis Ristikivi • 7. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgusid kolm parimat logistikategu

Foto: Meeli Küttim
Eile lõppenud Aasta Logistikategu 2017 hääletusel selgusid kolm finalisti, kelle hulgast parim kuulutatakse välja 14. novembril toimuval Logistika Aastakonverentsil.

Logistika Aastakonverentsile saad kuni 8. novembrini registreeruda erihinnaga. Vaata siia!

Žürii- ja publikuhääletuse tulemusena selgusid eile hilisõhtul kolm nominenti Aasta Logistikategu 2017 auhinnale, mis antakse võitjale üle 19. Logistika Aastakonverentsil 14. novembril Tallinna Loomaaias (loe programmi siin).

Kolme parima sekka jõudsid (esitatud juhuslikus järjestuses):

1. Nordnet ja Avadoc: kauba üleandmise ning andmete ja dokumentide digihalduse lahendus openBOX&DOCS

openBOX&DOCS – Nordnet-Avadoc koostöös loodud kauba üleandmise ning andmete ja dokumentide digihalduse lahendus, mis võimaldab 100% paberi- ja pingevaba partnerlust.

OpenBOX – saaja saab vastuvõtmisel veenduda kaup-tellimus vastavuses

OpenDOC’S – e-saatedokument – võimaldab elektroonselt kinnitada kaup-tellimus vastavust, vormistada tagastust (taara/kaup) ja/või reklamatsiooni, hinnata teenindust – automaatselt osapooltele reaalajas nähtav, pidev ülevaade muudatustest igas seadmes

Eesmärgid: tagada tarneahela „viimase miili“ protsesside maksimaalne efektiivsus; vähendada tööjõukulu, reklamatsioonide lahendamise aega; vabaneda paberdokumentatsioonist, suurendada kliendi rahulolu.

Tegevused: protsesside kaardistamine/digitaliseerimine – tarkvara loomine/testimine/parendamine/kasutuselevõtt. Jätkuvalt uute osapoolte kaasamine paralleelselt süsteemide ühildamise ja e-saatelehe laialdasema kasutamisega.

Tulemused: Nordnet’is vähenes paberikulu 3 korda (lähiperspektiivis 100%), andmekäsitluses tööjõukulu 2 korda, kahanes mittevastavuste-tagastuste käsitlemise aeg, suurenes kliendirahulolu – asjakohase info operatiivsel liikumisel jäävad inimestevahelised pinged eskaleerumata; tarneahela „viimase miili“ protsessid on kõikidele asjaosalistele muutunud efektiivsemaks.

OpenBOX&DOC’s on API kaudu erinevate tarkvara andmebaasidega integreeritav, saab anda erinevaid kasutajaõigusi, kasutusele võtmine lihtne, kasutamine mugav. Nordnet’i tegutsemise valdkonnast laialdasemalt skaleeritav ärimudel.

 

2. Omniva, Starship ja Daimler: pilootprojekt viimase miili robottarnest Kakumäel

Eesmärk: Piloteerida pakkide kättetoimetamist pakirobotitega reaalses logistikaprotsessis, leidmaks tuleviku efektiivsust „viimase miili“ lahendustes.

Protsess: Omniva toimivasse logistikaprotsessi lisati täiendava pilootlahendusena robottarne.

Robottarne algab sorteerimisest, eraldamaks piirkonda tellitud, sobilike mõõtmete ja telefoninumbriga pakid. Järgneb pakkide laadimine RoboVani ning sisestused süsteemides.

RoboVan on erikaubik 8 pakirobotiga, mis toimib mobiilse tarnekeskusena, varustades roboteid pakkide ja akudega. Ühe sõiduga toimetatakse kätte kuni 54 pakki.

Piirkonnas kaardistati logistiliselt parimad peatuskohad. Peatuskohas väljuvad robotid autost, siirdudes pakki kätte toimetama. Paki üleandmise järel naaseb robot algsesse peatuskohta või sõidab iseseisvalt järgmisse.

Robovani ring ja robotite teekond määratakse iga sõidu eel vastavalt logistilisele otstarbekusele.

Tulemused: Piloot kestab, eesmärk on jõuda robottarne protsessi täisvõimekuseni. Täisvõimsuse juures suudab robottarne efektiivsuses võistelda kullerteenusega. Lõplikud tulemused selguvad 2018. alguses.

 

3. SilSteve: Sillamäe konteinerterminali käivitamine

Sillamäe Konteinerterminal sai valmis 2015. aastal ning edukate läbirääkimiste tulemusena alates novembrist 2016 hakkasid maailma suurima konteinervedaja MAERSK Line konteinerlaevad iga nädal külastama Sillamäe sadamat. Regulaarne liin teenindab nii Eesti kui ka rahvusvahelise taustaga kliente.

Konteinerterminali käivitamine toetab regiooni arengut ning rahvusvahelist kaubavoo suurendamist, sh:

Loob regiooni kaubandus- ning tootmisettevõtetele head transpordivõimalused oma toodete eksportimiseks/importimiseks konteinerites;Eestis teise konteinerterminali käivitamine loob alternatiivi lõuna, kesk ja kirde ettevõtetele ja enne kõike Ida-Viru ettevõtetele, mis võimaldab logistilisi kulusi kokku hoida ning tõstab regiooni konkurentsivõimetLoob uusi töökohti regioonisLoob võimalusi võimsa transiitkaupade hub-i  moodustamiseksVõimaldab edaspidi RoRo ja RoPax (reisijate ja kaubalaevade) laevaliinide käivitamist

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077