Autor: Heija-Liis Ristikivi • 11. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peaminister Ratas Lätis: Baltikumi gaasiturg vajab varustuskindlust ja ühiseid turutoimimise reegleid

Peaministrite kohtumine Lätis
Foto: Jürgen Raidma / Riigikantselei
Eesti peaminister Jüri Ratas, Läti peaminister Māris Kučinskis ja Leedu peaminister Saulius Skvernelis külastasid Inčukalnsi, et arutada regionaalse LNG terminali rajamisega seonduvat. Tegemist oli peaministrite kolmanda gaasitaristu tuleviku alase kohtumisega, varasemalt on ühiselt külastatud Paldiskit ja Klaipėdat.

„Mul on hea meel, et olen koos Läti ja Leedu kolleegidega saanud külastada kõigi kolme Balti riigi gaasitaristuobjekte. Tegu on olnud vajalike kohtumistega fikseerimaks ühiseid seisukohti ning leidmaks parim lahendus gaasitaristu tuleviku osas,“ sõnas peaminister Ratas kohtumise järel. „Regionaalse koostöö tähtsust selles küsimuses ei saa alahinnata – tarneallikate mitmekesistamine ning stabiilse ja turvalise maagaasitarne tagamine on Balti riikide ühine huvi,“ lisas ta.

Peaministri sõnul toetab Eesti regionaalse LNG terminali plaanidega edasi liikumist. „Oleme valmis arutama erinevaid koostööformaate, kuid toimiva gaasituru ja kulutõhusate taristuobjektide rajamise eeltingimuseks on Balti riikide ühised turutoimimise reeglid ning riigiabi andmise lõpetamine,“ lausus Ratas ning lisas, et Eesti riik maksumaksja rahaga projekte toetada ei soovi.

Edasistest sammudest kõneldes ütles peaminister, et projektiarendajate poolt on oluline pakkuda välja regionaalseid vajadusi rahuldav LNG taristu, mis võtaks arvesse nii Eesti ja Leedu terminaliprojekte kui Lätis asuvat maagaasihoidlat. „Balti riigid peavad tegema ühiseid pingutusi tagamaks väljapakutavale taristule Euroopa Liidu poolne kaasfinantseerimine,“ lausus Ratas.

Regionaalne LNG terminal Soome lahe kaldal on üks element paketis, kus on ka Eesti-Soome vaheline gaasiühendus Baltic Connector ja Leedu-Poola vaheline gaasiühendus GIPL. See oluliste gaasi taristuprojektide nimekiri lepiti kokku juba 2013. aastal eesmärgiga siduda Balti riigid ja Soome EL ühtse gaasituruga ning luua võimalused gaasi tarneallikate mitmekesistamiseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077