Autor: Sirje Rank • 27. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statoili kasum tagasi kriisieelsel tasemel

Foto: Pixabay
Norra kütusekompanii Statoil on suutnud tänu jõulistele kulukärbetele taastada oma kasumi tasemel, kus see enne, kui nafta hind kolm aastat tagasi kukkuma hakkas.

Keskmiselt oli Brenti nafta hind teises kvartalis 50 dollarit barrelist. Statoil suutis aga teenida pea sarnase kasumi kui 2014. aasta kolmandas kvartalis, mil naftabarreli hind oli üle 100 dollari, kirjutab agentuur Bloomberg.

Statoili korrigeeritud puhaskasum teises kvartalis oli 1,29 miljardit dollarit, ületades Bloombergi küsitletud analüütikute ootused, mis jäid keskmiselt 1,03 miljardi dollari tasemele.

Statoili tegevjuht Eldar Saetre tõstis majandustulemusi kommenteerides esile tugevat rahavoogu, kõrget efektiivsust ja jätkuvat kulude kokkuhoidu. „Hinnatasemel 50 dollarit naftabarrelist oleme suutnud saavutada 4 miljardi dollari suuruse vaba rahavoo ning vähendanud aasta algusest neto võlataset 8,1 protsendipunkti võrra,“ osutas Saetre.

Statoil on värskeim näide sellest, kuidas maailma suurimad naftakompaniid on ennast ümber kohandanud keskkonnale, kus nafta hind on madalam.

Nafta hinna langusest on Statoil ja teised kütusefirmad investeeringuid koomale tõmmanud. Investeeringuteks plaanib Statoil tänavu kulutada 11 miljardit dollarit võrreldes 20 miljardi dollariga kolm aastat tagasi. Tagasi on tõmmatud ka naftaluurele kavandatud summasid.

Statoil kinnitas dividendi 22 USA sendi tasemel aktsiast.

Bloombergi koondatud 28 analüütiku hinnangutest Statoili aktsiale on 16 ostusoovitused ja 12 müügisoovitused. Ülejäänud soovitavad aktsiat hoida.

Statoili aktsia oli ennelõunal Oslo börsil ligi 1,5% plussis. 

Allikas: Äripäev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077