14. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Einmann sai Pärnu Sadamas oma tahtmise

Foto: parnusadam.eu
Mati Einmann jõudis kokkuleppele Juhan Pihelbu pärijatele kuulunud Pärnu Sadama osaluse omandamisega.

Tehingu tulemusena kontrollib Einmann nüüdsest AS A&O aktsiaportfelli, millesse kuulub ka 50 protsendiline osalus AS-is Pärnu Sadam. Mati Einmann soetas pikaajalise äripartneri Juhan Pihelbu pärijatelt osaluse ettevõttes AS A&O, mida varasemalt võrdses osas kontrolliti. AS A&O portfelli kuulub 50% AS Pärnu Sadama aktsiatest, teine pool on Rein Kilgi AS Transcom omanduses.

Äripäeva arvutuste kohaselt on osaluse väärtus umbes kaheksa miljonit eurot.

„Selle tehinguga lõppes üks ajastu, edaspidi keskendume teistele tegevustele ja uutele väljakutsetele," ütles Juhan Pihelbu tütar Merily Pihelbu pressiteate vahendusel.

„Ostutehing puudutab eelkõige sadama omanikeringi. Sadama igapäevasse juhtimisse tehing praegu muudatusi kaasa ei too. Töötame selle nimel, et kaubamahud kasvaksid,“ sõnas Mati Einmann.

Äripäev kirjutas hiljuti, kuidas Pärnu Sadamas tehti kentsakaid aktsiamanöövreid. Kui aastaid kontrollisid 50 protsenti Pärnu Sadama aktsiatest Mati Einmann ja Juhan Pihelbu võrdselt, siis mõne aasta tagused vangerdused aktsiaid hoidva ettevõtte osalustes jätsid hiljuti meie seast lahkunud Pihelbu pärijad õiguslikult kehvemasse positsiooni.

Nimelt kuulus pool Pärnu Sadama aktsiatest Rein Kilgi ettevõttele Transcom, teist poolt olid AS A & O kaudu aastaid sõbralikus ja võrdses paarisrakendis vedanud Mati ja Hele Einmanni ettevõte Einhel ja Juhan Pihelbu. Viimasele ettevõtte A & O kaudu kuulunud Pärnu Sadama aktsiad läksid üle pärijatele. Selgus aga, et Pihelbu perekond ei kontrollinud enam vara endiselt.

Nimelt asutati 2014. aasta märtsi lõpus A & O tütarfirma PSA OÜ, mille ainsaks juhatuse liikmeks sai Einmann. Kuu aega hiljem liikusid PSAsse Pärnu Sadama aktsiad. Mitterahalise sissemakse eseme üleandmise lepingule kirjutas nii aktsiate üleandja A & O esindajana kui ka aktsiate vastuvõtja PSA esindajana alla Einmann.

Sama aasta oktoobris suurendati PSA OÜ osakapitali 289 euro võrra ning see osa läks Galt Capital OÜ-le, mis kuulub Einmanni tütrele Barbara Einmannile ja tütre elukaaslasele, varem advokaadina töötanud Indrek Minkale.

PSA OÜ põhikirja järgi tekkis olukord, kus põhikirja muutmise, osakapitali suurendamise või vähendamise ning iga üle 25 000eurose tehingu otsustamise poolt peab olema vähemalt 91/100 koosolekul esindatud häältest. Ehk ilma Galt Capitali häälteta neid otsuseid enam teha ei saa.

Nii oli Einmann saanud Pihelbu haiguse ajal enamuse ja kontrolli Pärnu Sadama aktsiaid hoidvas ettevõttes PSA OÜ ning Juhan Pihelbu pärijatel oli väga keeruline näiteks nõuda dividendide maksmist PSA OÜst või kaasa rääkida sadama aktsiate müügi, nende hinna jm üle.

Loe pikemalt siit.

Pärnu sadam kuulub AS-ile Pärnu Sadam, mis on AS A&O grupi ning AS Transcom võrdses omanduses. AS Pärnu Sadam korraldab sadamas laevaliiklust, osutab stividorteenuseid ning haldab sadama territooriumil olevaid laohalle ja -platse.

Pärnu sadam asub Eesti edelaosas Pärnu jõe suudmes.

Nii PSA OÜ, ASi A & O ja ASi Transcom 2016. aasta aruanne ei ole veel kättesaadav. 

Allikas: Äripäev

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077