Autor: Liina Laks • 11. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued tootmispiirangud? OPEC tahab Nigeeriat ja Liibüat paati

Foto: Pixabay
Järgmine OPECi kohtumine leiab aset 24. juulil ning siis võidakse arutluse alla võtta ka Liibüa ja Nigeeria kaasamine tootmispiirangute programmi, vahendab MarketWatch.

Senimaani on OPECi tootmispiirangud, mis peaksid turult eemale hoidma 1,8 miljonit barrelit naftat päevas, osutunud võrdlemisi ebaefektiivseks. Seda mõjutavad nii USA suurenevad tootmismahud – kui OPEC piirangud välja kuulutas, haistsid USA tootjad võimalust ning asusid mahte suurendama – kui ka OPECi enda liikmete, Liibüa ja Nigeeria taastunud naftatööstus.

Kuna Liibüa ja Nigeeria poliitiliste pingete tõttu sattus sealne naftatööstus viimastel aastatel tugeva löögi alla, siis otsustas OPEC, et need riigid saavad tootmispiirangutega liitumisest vabastuse, et nad tootmise – ja majanduse taas üles ehitada saaksid.

Nüüd on mõlema riigi tootmine niipalju taastunud, et nullib ära umbes kolmandiku teiste OPECi riikide piirangutest. Näiteks mais ulatus mõlema riigi ühine tootmismaht 2,4 miljonile barrelile päevas. Ja see mitmele OPECi riigile ei meeldi. 24. juunil Moskvas toimuvad OPECi kohtumisel võidakse seetõttu ka nende kahe riigi senised vabastused üle vaadata.

„Jutud [Nigeeria ja Liibüa naftatootmisele] piirangute seadmisest on meeleolu turgudel parandanud, aga see ralli sureb kiiresti, sest pole selgust, mida OPEC nendega ette võtta plaanib,“ ütles Gao Jian, kes töötab energiaanalüütikuna SCI Internationali juures.

Goldman Sachs teatas aga Bloombergile, et juhul kui Moskvas kokkuleppele ei jõuta, siis võib nafta hind ka alla 40 dollari barrelist langeda.

Täna ennelõunal tõusid nii WTI kui ka Brenti toornafta barrelite hinnad mõõdukalt 0,6 protsendipunkti võrra. WTI toornafta barrel maksis 44,7 ja Brenti toornafta 47,1 dollarit.

Allikas: Äripäev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077