Autor: Heija-Liis Ristikivi • 10. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cleveron viskas posti- ja kullerfirmadele nutikinda

Arno Kütt peab oma ettevõtte edu saladuseks väärtuse loomist. Kui eesmärk ei ole väärtust luua, edu ei saavuta.
Foto: Anne Oja
Juuni keskel selgus, et Cleveron on saanud Eesti investoritelt 2,2 miljonit, mida plaanitakse kasutada USA äri laiendamiseks. Ent ettevõte ei maga sugugi ka siinmail. Vaid paar päeva hiljem esitleti Tallinnas maailma esimesi pilvepõhiseid nutipostkaste.

Nutipostkastid olid üles pandud Rocca al Mares asuvasse elu- ja ärihoonesse LAEV. Kinnisvarasektori, logistika ja arhitektide esindajatele tutvustati nutipostkastide toimimist ning näidati, kuidas vaid paari sekundiga on võimalik postkastist oma saadetis QR-koodi abil kätte saada.

Snaplocker postkastid

Mõeldud lõpptarbijale ehk korter- ja ärimajadesse. Ühtki konkreetset postkasti ei seota ühegi kindla kasutajaga.

Võimalik tellida ainult QRkoodiga või ka PIN-padiga avatavatena.

Hind 7 postkastiga püstakul 2000 eurot, hooldus ca 20 eurot kuus.

Cleveroni Collect.Net teenusega turule toodud pilvetehnoloogial põhinevad ja mobiilirakendusega juhitavad SnapLocker nutipostkastid jõuavad peagi ka teistesse moodsatesse arendusprojektidesse, loodavad tootjad.

Nutipostkastid on võtmevabad ja võimaldavad lisaks postile vastu võtta pakke, kaotades vajaduse oodata kullerit või minna saadetistele järele pakiautomaatidesse. AS Cleveroni juhatuse esimehe, aasta ettevõtja 2017, Arno Küti sõnul alustatakse nutipostkastidega Eestist, plaaniga laieneda eelkõige Euroopa ja Põhja-Ameerika turgudele. Elu- ja ärihoone LAEV arendaja Kuldar Gil ütles, et nad otsisid LAEVa postkastidele nutikat lahendust, et korterite ja äripindade omanikud saaksid posti saabumisel sellest koheselt teavituse. Tegelikkuses said nad veelgi tänapäevasema lahenduse, milles nutipostkastil on ka pakiautomaadi funktsioon.

“Pakkide edastamises seisavad ees murrangulised ajad ning postkasti kui sellise funktsioon peabki muutuma, olema tubli samm inimeste ja äride ootustest ees,” ütles Cleveroni juht Arno Kütt ja lisas, et selge nõudlus nutipostkastide järele on olemas nii Eestis kui ka mujal sihtturgudel. “Pilvepõhine postkast on uus reaalsus, kindel märk tänapäevasest muutuvast maailmast,” usub ta.

Ka postiljonide ja kullerite vahelist piiri näeb Kütt peagi hägustumas. Nutikasse postkasti käivad nii kirjad kui pakid, samuti saab nende kaudu saata välja nii pakke kui kirju – postiljoni ja kullerit eraldi asjade järele saata ei oleks lihtsalt otstarbekas.

kulus Cleveroni kontoris läbiviidud katses 10 paki sisestamiseks Snaplocker postkastidesse.

Edu korral viiakse ka teistele turgudele

Cleveroni Collect.Net teenuse juht Kaur Ojakivi ütleb, et tegemist on pilvetehnoloogial põhineva ja mobiilirakendusega juhitava lahendusega, mis on praegu maailmas unikaalne ning mis edu korral jõuab kindlasti ka teistele turgudele. Ojakivi sõnul tulenes innovaatilise postkasti vajadus elust enesest – e-poodidest ostmine ja nutiseadmete igapäevane kasutamine on kiires tõusutrendis, inimeste vaba aeg ja mugavus üha olulisemad.

“Sisuliselt on tegemist järgmise põlvkonna postkastidega. Kogu infovahetus paki saatja ja saaja vahel ning postkasti ja tulevikus ka välisukse osas toimib iseteeninduses ja mobiili põhiselt,” ütleb Ojakivi.

Ta lisab, et SnapLocker postkastidesse saavad saadetisi jätta kõik kullerteenuse operaatorid. Ojakivi sõnul nähaksegi koostööd eelkõige kinnisvaraarendajatega, kullerfirmadega, e-kauplejatega, aga ka jaekauplustega. Nutipostkastid oleksid teenuse laiendmise võimalus näiteks ka Omnivale, Itella SmartPostile jne, kuid kõige enam on teenus mõeldud lõpptarbijale, kes hindab mugavust, innovaatilisust ning kiirust.

Küti sõnul on Cleveronil kavas varsti tulla turule ka külmapostkastidega, millesse saaks tellida nii piima kui jäätist. Ta lisab: “Seda ei tohiks kasutada laona, see oleks kuritahtlik.” Pakkide väljastamise tähtaegasid peaks valvama teenusepakkuja või haldur, samuti oleks viimasel võimalus kõiki postkaste vajadusel avada, tühjendada ning puhastada.

Niisiis on Cleveron posti- ja kullerfirmadele taas kinda visanud: kes on valmis uue tehnoloogia kasutusele võtma? Postkastid ei saa kunagi olema seotud ühegi veoettevõttega, sinna saavad pakke ja kirju-perioodikat tuua kõik teenusepakkujad. Kes tuleb muutustega kaasa ja kes jääb maha?

Foto: Anne Oja
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077