Autor: Logistikauudised.ee • 19. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnu linnas hakkab kehtima elektrooniline piletisüsteem

Pärnu linn
Foto: Sven Arbet
Alates 1. juulist võetakse Pärnu linna avalikul bussiliiniveol kasutusele uus elektrooniline piletisüsteem. Kehtima hakkavad uued elektroonilised andmekandjad – kontaktivaba viipekaart ehk bussikaart.

Elektroonilise piletisüsteemi kontol hoitav sõiduõigus hakkab asendama seniseid paberkandjal kuupileteid, sõidutalonge ja õpilaste tasutasõidukaarte. Bussikaart annab võimaluse osta bussist soodsamalt üksikpiletit (ühe tunni piletit).

Kaart tuleb igakordselt bussi sisenedes valideerida või osta bussijuhilt ühe sõidu pilet. Bussikaardi hind on 2,00 eurot ning isikutele, kellel on tasuta sõidu õigus, on esimene bussikaart tasuta.

Sõidupiletite hinnad linnaliinidel ei muutu. Üks tunnipilet maksab endiselt 0,64 eurot, päevapilet 2,00 eurot ja kolmekümne päeva pilet 14,06 eurot. Vähese nõudlusega 10 päeva pilet asendatakse 5 eurot maksva viie päeva piletiga. Endiselt säilib võimalus osta pilet sularahas bussijuhi käest, mis maksab 1 euro.

Soodustuste jaoks tuleb kaart isikustada ehk siduda ühe inimesega. Kui kaart kaob, jääb kaardiga seotud kontole raha alles.

Kui isikustatud bussikaardile ei ole kantud isiku nime ja sünniaega või isikukoodi ning fotot, tuleb sõidusoodustuse tõendamiseks esitada lisaks isikut tõendav dokument. Seda ei pea tegema alla 14-aastased lapsed. Isikud, kellel on ühistranspordiseaduse järgi tasuta sõidu õigus, ei pea bussikaarti omama. Varasemalt kehtiv soodustus kaitseväe teenistuses olevatele ajateenijatele hakkab kehtima vormiriietusest olenemata.

Bussikaarte saab osta, neile raha kanda ja neid isikustada samades kohtades, kus praegu on bussipiletite müügikohad: kaubanduskeskused, R-kioskid, poeketid jm. Bussikaart on tähtajatu. Raha ja sõiduõigusi saab kaardile laadida müügipunktides, internetis ja mobiiltelefoniga.

Pärnu bussikaardid on ristkasutatavad. Sama kaarti saab edaspidi kasutada ka näiteks Tartus ja Tartumaal, Tallinnas, Harjumaal, Sillamäel, Lääne-Virumaal, Hiiumaal, Saaremaal, Valga ja Põlva maakonnas ning Go Busi kaugliinidel. Samuti saab loetletud kohtade kaarte kasutada Pärnus.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077