Autor: Logistikauudised.ee • 11. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koda: ministeerium kaalub raskeveokite maksustamise aluste muutmist

Foto: Andres Haabu
Eesti kaubandus-tööstuskoda tegi hiljuti koos Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooniga rahandusministeeriumile ettepaneku muuta raskeveokite, täpsemalt autorongi maksustamise aluseid.

Ministeerium ei pidanud koja teatel ettepanekut põhjendatuks, sest kehtivad maksumäärad on juba niigi minimaalsed. Siiski nähakse tulevikus võimalust raskeveokimaksu aluste üldiseks ümberkujundamiseks.

Kehtiva seaduse järgi maksustatakse autorongina veoauto ning selle juurde kuuluv haagis. Kui veoauto peab olema liiklusregistris registreeritud, siis haagise registrijärgne riik ega asukoht ei ole maksustamise mõttes määrav.

See tähendab, et Eestis võidakse autorongi koosseisus maksustada ka selline haagis, mis asub välisriigis, kuulub välisriigi ettevõtjale ning on registreeritud mõnes välisriigi registris. Leiame, et kui haagis ei kuulu Eesti ettevõtjale ning sellega teostatakse vedusid ainult väljaspool Eestit, ei ole õigustatud haagise maksustamine Eestis registreeritud autorongi koosseisus. Sellekohase ettepaneku tegid kaubandus-tööstuskoda ja ERAA ka rahandusministeeriumile.

Ministeeriumi sõnul toimub raskeveokite maksustamine Euroopa Liidu direktiivi nõuetest lähtuvalt ning Eestis rakendatakse maksustamisel direktiivi miinimummäärasid. Seetõttu on autorongile kehtiv maksumäär juba niigi vähe koormav ja välisriigis veetavate haagiste suhtes erandi tegemist ei pidanud ministeerium põhjendatuks.

Siiski nentis ministeerium, et tulevikus kaalutakse registrimassipõhise maksustamise süsteemist loobumist ja tervikuna raskeveoki maksustamise aluste ümberkujundamist. Hetkel on plaan veel mõttetasandil, kuid muudatuste elluviimisel lubas ministeerium kaasata huvigrupid võimalikult vara ehk juba eelnõu väljatöötamiskavatsuse koostamise ajal.

Allikas: Eesti kaubandus-tööstuskoda

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077