Autor: Logistikauudised.ee • 4. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omniva kasvas I kvartalis pea kõigis ärivaldkondades

Foto: Meeli Küttim
2017. aasta esimeses kvartalis kasvasid Omniva äritulud eelmise aastaga võrreldes 33%, teatas ettevõte. Suurimat kasvu võrreldes möödunud aasta I kvartaliga näitas rahvusvaheline äri 110- ning Läti pakiäri 78-protsendilise kasvuga.

Käesoleva aasta esimeses kvartalis olid kontserni äritulud kokku 27 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 33%. Äritulude kasvu mõjutas enim edukas rahvusvahelise e-kaubanduse äri, infoäri kiire kasv ning postiäri tulude hoidmine.

Pakiautomaadivõrgustik tagab kasvu koduturul

Ettevõtte pakiteenuste äritulu kasvas eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes Baltikumis 16%. Eestis kasvas pakiteenuste tulu I kvartalis 13%, Lätis aga märkimisväärsed 78% ning Leedus 22%.

2017. aasta sügisel on ettevõttel plaanis 276 pakiautomaadist koosnevat võrgustikku laiendada. Võrgustiku laiendamist toetab ühtlasi ka pakiautomaaditeenuse kasutajate rahulolu kasv I kvartalis kogu Baltikumis. “Kindlasti soovime kogu Baltikumi e-kaubandusele veelgi hoogu juurde anda. Selleks teemegi paki saatmise ja kättesaamise inimestele võimalikult mugavaks,” selgitas Omniva juhatuse liige Ansi Arumeel pressiteates.

Postiäri 

Kui kirjamahtude languse tõttu iseloomustab postiäri tulusid tavapäraselt pidev kahanemine, siis 2017. aasta I kvartalis suudeti postiäri tuludes säilitada möödunud aasta tase. “Suutsime postiäri möödunud aasta I kvartali tulemused säilitada olenemata sellest, et kirjamahud on jätkuvalt langevad. Siiski oleme selle teiste postiteenuste kasvu arvelt tasa teinud,” selgitas Arumeel.

Arumeele sõnul tegeletakse jätkuvalt ka postivõrgu kohandamisega vastavaks klientide ootustele ning teenuste mahtudele. “Näiteks suurendasime hiljuti Tallinnas Järve postkontorit ning äsja uuendasime postkontori ka Tartus Lõunakeskuses,” täpsustas Arumeel.

Rahvusvahelise äri kasv ei rauge

Kiireima kasvuga oli I kvartalis taaskord rahvusvaheline äri, mis tegeleb rahvusvahelise e-kaubanduse pakkide transpordiga üle kogu maailma. Omniva rahvusvahelise äri tulud kasvasid I kvartalis võrreldes eelmise aastaga 110%. Omniva ja Hiina suurima erakapitalil põhineva kullerfirma S.F. Expressi ühisettevõte Post11 teenindab ligi 100 sihtriiki üle maailma. 2016. aastal vahendas Post11 3% Hiina rahvusvahelisest e-kaubandusest.

Infoäri kasvas erakordselt kiiresti

Infoäri teenuste tulud kasvasid kõigis kolmes Balti riigis. Seejuures oli infoäri tulude kasv kontsernis  42% võrreldes 2016. aasta esimese kvartaliga. Vähem kui nelja kuuga on Omniva arvekeskusega liitunud rohkem kui 180 uut klienti. E-arvete populaarsuse kasvu tõttu moodustavad e-arved tänaseks juba 26% kõikidest B2B ja B2G sektori arvetest. “Üha suurem osa kirjamahtudest liigub just e-kanalitesse, kus näiteks varasemad paberarved liiguvad nüüd hoopis e-arvetena. Tänu e-arve menetlemise kiirusele ja mugavusele, võrreldes paber- või pdf-arvega, on e-arvete populaarsus üha kasvav,” selgitas Arumeel.

2016. aastal vahendas Omniva 14 miljonit arvet ning teenindas sellega 2500 e-arvetega klienti Baltikumis ja Skandinaavias.

AS Eesti  Post  on  rahvusvaheline  kontsern,  mis  pakub  posti-, logistika- ja infologistikateenuseid. Kontserni kuuluvad  emaettevõttena  AS Eesti Post,  tütarettevõtetena  AS Maksekeskus, Leedus asuv  tütarettevõte UAB Omniva LT, Lätis asuv SIA Omniva ning sidusettevõte OÜ Post11. Emaettevõtte põhitegevusala on posti-, logistika- ja infologistikateenuste osutamine ning e-arvete käitlemine (Omniva arvekeskus). SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse pakkumine Läti ja Leedu turul. AS Maksekeskus tegevusalaks on makselahenduste pakkumine e-kaubandusega tegelevatele ettevõtetele Baltikumis. Post11 pakub e-kaupmeestele rahvusvahelisi logistilisi terviklahendusi kaupade kättetoimetamiseks üle kogu maailma.

Omandisuhtelt on AS  Eesti  Post  100% riigile kuuluv äriühing Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077