Autor: Harro Puusild • 12. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuameti uus kütuste käitlemise e-keskkond toob 12 miljonit maksutulu

Uus e-keskkond aitab vähendada maksukahju.
Foto: Raul Mee
Maksu- ja tolliametil on valmimas uus kütuste käitlemise e-keskkond, mis aitab vähendada maksupettusi ja suurendada seeläbi maksutulu hinnanguliselt kuni 12 miljoni euro võrra aastas.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhtivrevident ja kütuste käitlemise e-keskkonna projektijuht Riina Šamatauskas ütles logistikauudised.ee-le, et uue e-keskkonna loomise eesmärgiks on nõuetele vastava legaalse kütuse jõudmine tarbijani. „Samuti on eesmärk parandada konkurentsitingimusi, kuna isikud, kes realiseerivad kütust, millelt on maksud maksmata, saavad seda teha tunduvalt madalama hinnaga kui ausalt makse tasuvad kütuse müüjad. Selle tulemusel peaks suurenema ka maksulaekumine, muudatuste mõju peaks meie hinnangul olema kuni 12 miljonit eurot aastas,“ sõnas Šamatauskas.

Šamatauskas tõdes, et ükski muudatus ei kaota pettusi täielikult ära, kuid e-keskkonna loomine annab tugeva tõuke maksukahju vähenemisse.

Lisaks aitab uus e-keskkond bürokraatiat vähendada. „See vähendab senist paberdokumentide ja esitamisele kuuluvate andmete hulka ning aitab märkimisväärselt kaasa pettuse vastu võitlemisele ja ausa konkurentsi saavutamisele,“ lisas ta.

„E-keskkond ei oma mõju mitte ainult turuosalistele, s-o kütuse käitlejatele, vaid kogu kütuse tarbijaskonnale,“ ütles Šamatauskas. „Kui kütuse ladustamine ja legaalsel viisil tarbimisse lubamise järgne liikumine läbi erinevate ostu-müügiahelate kuni lõpptarbijani saab olema läbipaistev ja jälgitav ning tarbimisse lubatud kütuse päritolu ja nõuetele vastavus on tõendatud, siis on ka tagatud, et lõpptarbijani jõuab legaalsel viisil tarbimisse lubatud aktsiisiga maksustatud kütus.“

 

NB! Riina Šamatauskas räägib maksu- ja tolliameti uuest kütuste käitlemise e-keskkonnast juba 27. aprillil toimuval Kütuseturu Aastakonverentsil. Tutvu programmiga SIIN ja registreeri SIIN. Soodushind lõpeb 13. aprillil! 

Pikemat intervjuud Riina Šamatauskasega saad lugeda peagi ilmuvast Logistika erilehest! 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077