Autor: Heija-Liis Ristikivi • 6. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jätkub Tallinn-Helsingi tunneli teostatavusuuring

Tallinn-Helsingi tunneli eskiis
Foto: Sweco
Sweco EST OÜ teatas, et osaleb teostatavusuuringus, mis uurib võimaliku Tallinn-Helsingi tunneli erinevaid tehnilisi lahendusi. Uuringu viivad läbi kolm konsultatsioonifirmat Sweco, Amberg Engineering ja WSP ühiselt.

Tallinn-Helsingi tunneli projekt on jõudnud järgmisse etappi: läbiviidav teostatavusuuring keskendub eelkõige rakendusplaani koostamisele, et toetada projekti otsuste tegemise protsessi. Antud uuring jätkab Sweco 2015. aasta tasuvusuuringu eeluuringut, mis keskendus projekti teostamisele, liikluse struktuurile ja võimalikule sotsiaalmajanduslikule mõjule üldiselt.

„Kui Sweco 2015. aastal koostatud tasuvusuuringu eeluuringu eesmärgiks oli hinnata Tallinna ja Helsingi vahelise raudteetunneli tasuvust ja vajalikkust üldisemalt, siis käesoleva töö raames keskendutakse konkreetsemate tehniliste lahendustele nagu jaama asukoht, rongide tüübid ja liiklusvoogude operatiivsed lahendused. Lisaks kuulub uuringu juurde strateegiline keskkonnamõju hindamine,“ kommenteeris pressiteate vahendusel Tarmo Needo, Sweco EST juhatuse liige.

Lisaks tehniliste lahenduste uurimisele hindab uuring projekti majanduslikku mõju. Uuritakse Tallinna ja Helsingi vahelise püsiühenduse mõju ärivõimalustele mõlemas pealinnas ning mõju Soome ja Eesti riigile tervikuna.

Projekti meeskonda kuuluva Šveitsis tegutseva Amberg Engineeringuga on Sweco teinud koostööd mitmete rahvusvaheliste transpordiprojektide raames, sealhulgas Brüsseli ja Pariisi metroo ja Rootsi kiirraudtee. „Aja jooksul kogunenud teadmised selliste infrastruktuuride eripärade kohta soodustab käesoleva teostatavusuuringu läbiviimist,“ räägib ettevõtte Amberg Engineering president Felix Amberg.

Projekti FINEST toetatakse Interreg Kesk-Läänemere Programmi rahastusest ning projekti partneriteks on Helsingi Uusimaa Liit, Helsingi linn, Soome Transpordiagentuur, Tallinna linn, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Harju Maavalitsus. Teostatavusuuringu tulemused avaldatakse 2018. aasta alguses.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077