Autor: Logistikauudised.ee • 1. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SAS hakkab kolima

Foto: SAS AB
Lennundusettevõte SAS loob uue üksuse Iirimaal ning kaks operatiivbaasi Londonis ja Hispaanias, kirjutab Di. Samm on mõeldud personalikulude vähendamiseks ning odavlennufirmadega konkurentsivõimekuse tõstmiseks.

Di andmetel taotleb SAS uue üksuse loomist Iirimaal ning kahe operatiivbaasi loomist Londonis ja Hispaanias. Juhtkonna otsust teisipäeval, 31. jaanuaril veel ei olnud.

SASis on võetud eesmärgiks vähendada suurt vahet SASi ja odavlennufirmade piletite hindade vahel. SAS Rootsi pressiesindaja Fredrik Henrikssoni sõnul on lennufirma kulubaas üle 20 protsendi suurem kui vastloodud konkurentidel. Ta ei tee saladust sellest, et tööjõukulud on oluline tegur.

"Ennekõike tähendab see, et me värbame vastavalt kohalikele tingimustele. Erinevused palkades ei pruugi tingimata olla nii suured, need on ennekõike erinevused sotsiaalkuludes ja maksudes," ütles Fredrik Henriksson.

Lennundusettevõtete katsed vähendada personalikulusid on viimastel aastatel tööstusharus tõsist turbulentsi tekitanud, muuhulgas korraldasid odavlennufirma Norwegiani piloodid 2015. aastal streigi, et protestida ümberkorralduste vastu kontsernis.

DI üritas ametiühingutega ühendust võtta kolmapäeva hommikul. Fredrik Henriksson ütles, et tal ei ole infot, kuidas ametiühingud uudisele reageerivad, kuid ütles, et dialoog on tavaliselt olnud konstruktiivne.

"Selles küsimuses peame me alati dialoogi ametiühingutega. Me tahame ju sama asja – luua tugev ja pikajaliselt edukas SAS," ütles ta.

Uus äriüksus saab valmis piiratud arvu liinide teenindamiseks 2017/2018 talveks. SAS märgib, et hetkel pole mingeid plaane vähendada või muuta lennuliiklust Skandinaaviast.

"Seda tuleks eelkõige vaadelda kui täiendust meie praegusele tegevusele ja pikemas perspektiivis on see vajalik meie äri tugevdamiseks ja arendamiseks. Põhitegevus on ja jääb Skandinaaviasse nende töötajatega, kes meil on. Hetkel kavatseme me kokkuhoiu saavutada peamiselt loomuliku personaliliikumise abil," ütles Henriksson.

Üks võimalik arengusuund pikemas perspektiivis võib olla näiteks, et mõned liinid, mis praegu toimuvad Londoni ja Skandinaavia vahel ja mida teenindatakse mõnest Skandinaavias asuvast baasist, lähevad üle Londoni baasi. Lennuplaan ja hinnatingimused uutes baasides saavad olema samad, mis praegu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077