Autor: Urmo Andressoo • 18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus maksuplaan toob tööautodele värvilised numbrimärgid

Ka avaliku sektori masinad saavad endale ettepaneku jõustudes teist tooni numbrimärgid.
Foto: Andres Haabu
Homme esitleb rahandusministeerium ettepanekut eristada tööautod värvilise numbrimärgiga, et muuta firmaautode erakasutamise maksustamine senisest lihtsamaks ja tõhusamaks.

Uued numbrimärgid soovitakse firmaautodele külge panna rahandusministeeriumi saadetud kommentaari järgi selleks, et suurima maksuriskiga sõiduautode üle saaks pidada detailset arvestust. Seetõttu on plaan anda kõigile üksnes ettevõtluses või avalikus sektoris ametisõitudeks kasutatavatele autodele 2018. aasta alguses teist tooni numbrimärk.

Sõidupäevikud segakasutusest minema

Erisoodustuse lihtsamaks arvestamiseks tahab rahandusministeerium kaotada täielikult sõidupäevikute pidamise n-ö segakasutuses sõiduautode puhul. Rahandusministeeriumi teatel pole oluline see, kui suures mahus tööandja autot reaalselt erasõitudeks kasutati, vaid see, et töötajale on üldse antud võimalus tööandja autot isiklikuks otstarbeks kasutada, kuna segakasutuse puhul enam sõitude üle arvestust ei peeta. Ühtlasi saab tulevikus erisoodustust deklareerida ja sellelt maksu tasuda ainult juhul, kui kasutada autot nii töö kui ka isiklikul otstarbel.

„Uueks erisoodustuse maksualuseks on meie ettepanekul 1,96 eurot kilovati kohta, mis väheneb 25% võrra, kui sõiduauto on üle viie aasta vana,“ seisab rahandusministeeriumi kommentaaris. Valdava enamiku sõiduautode kuumäär muutub rahandusministeeriumi kinnitusel senisest soodsamaks. Samuti väheneb ministeeriumi sõnutsi ettevõtjate halduskoormus ning lihtsustub maksude maksmine.

"Üldjoontes on see sarnane möödunud aastal välja pakutud plaanile," tõdes rahandusministeeriumi pressiesindaja Maria Murakas. Tollal oli ministeeriumil plaanis eritoonilise numbrimärgi asemel märgistada firmaautosid kleebisega.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077