10. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluraamat ja masinapark nüüd ühes

Foto: CarCops OÜ
Jaanuaris 2017 allkirjastasid koostöölepingu GPS teenust pakkuv CarCops Autovalve ja Cropio.com, kes pakub satelliit tehnoloogial põhinevat põllumajandustarkvara.

Koostöö tulemusena saavad põllumajandusettevõtted pidada põlluraamatut ja jälgida tervet masinaparki mugavalt ühes kohas.

CarCops Autovalve müügijuht Riho Pihlakas tõdeb, et nende poole on pöördunud paljud põllumajandusettevõtted just selle probleemiga, et info on killustunud ja vaja oleks ühtset keskkonda, kus näeks nii põlde kui ka masinaparki.

Pihlakas toob välja ka hulga kitsaskohti, mida uus tarkvara lahendab:

Suurte põldudega ettevõtted ei teadnud kunagi, mis toimub kogu põllu ulatuses. Näiteks põllu servast vaadates tundub kõik korras aga iganädalased satelliidipildid avaldavad info, et näiteks põllu keskele on kogunenud liigvesi, mis takistab teravilja kasvu.Tarkvarasse saavad töölised sisestada pilte iga põllu kohta eraldi, nii et agronoomil ja ettevõtte juhtkonnal on alati ülevaade, mis seisus iga põld parasjagu on.Iganädalased satelliidipildid tuvastavad, kas põld on veel kaetud lumega, must, rohetab või vili on koristusküps.Täpselt on näha, millisel põllul ja millist tööd konkreetne mehhanism teostab. Päeva lõpuks on näha kui palju sai tööst tehtud ja kui palju jäi veel tegemata. Seega on tekkinud ettevõtjatele ülevaade kogu masinapargi tegevustest.Enam ei pea kartma, et Teie masinad teevad kuskil Teie teadmata töid.Täpne info tankimistest, kütusekulust ja SMS teavitused kütusevargustest.Maainfo haldussüsteeme ja tehnika jälgimissüsteem ühtsest allikast.Satelliitpiltidega saab jälgida viljavalmimise protsessi, seda numbriliselt väljendada, märgata kiiresti võimalikke haigusi ja nende avastamisel ka koheselt reageerida.Tarkvara arvutab vastavalt ilmastikuoludele välja ka eeldatava saagikuse, mida saate kõikidelt põldudelt saagi koristamisel. Enam ei pea kohvipaksu pealt ennustama.Põldude ja seal kasvava vilja olukorrast ülevaate saamiseks ja eksperthinnangu andmiseks pidi iga agronoom lõputuid kilomeetreid maha sõitma – enam mitte.Iga põllu kohta on ettevõttel olemas nüüd andmed selle kohta, mis seal kasvab, millises küpsusefaasis see kultuur on, milliseid agrotehnilisi töid ja millal on seal tehtud ning kes milliste seadmetega tegi.Agronoom näiteks põlluveerelt ei näe, kui keset suurt põldu tekib taimehaiguse kolle. Seevastu satelliidipildid näitavad seda juba selgelt ja selle tekke algfaasis. Satelliidifotode töötlemise programmid näitavad isegi selle ära, kui üks põlluserv on pikka aega niiskem olnud.

Pihlakas soovitab kindlasti ühendust võtta ka põllumajandustehnikat müüvatel ettevõtetel, kes soovivad oma klientidele pakkuda täisteenust (tehnika, telemaatika ja põllumajanduse tarkvara).

Pihlakas kinnitab, et ei tea ühtegi põllumajandusettevõtet, kes kasutaks oma masinapargis vaid ühe tootja tehnikat. Kõikidel põllumajanduse tehnika tootjatel on küll olemas oma GPS seadmed aga kahjuks pole ükski tootja neid andmeid nõus jagama kolmandate osapooltega, näiteks põllumajandustarkvara pakkujatega.

Nüüd ongi põllumehed olukorra ees, kus ettevõttes on nelja erineva tootja tehnika ning põlluraamatutarkvara. Lisaks põhitööle peab ettevõte jälgima masinaid neljas erinevas keskkonnas ja viiendas pidama põlluraamatut. Tundub absurdne aga see on tänane päev, kuna igal tehnika tootjal on oma kinnine GPS protokoll, mida ei jagata.

Sellepärast soovitabki Pihlakas põllumeestel valida CarCops Autovalve, kes kasutab tehnika jälgimiseks avatud protokolliga GPS seadmeid, mida on võimalik seadistada andmeid edastama mitmesse serverisse korraga.

Pihlakas kinnitab ka, et lisaks lihtsusele on GPS teenus 3-4 korda soodsam kui tehnika tootja enda lahendus. Lisaväärtusena on tehnika asukoht ja liikumine näha reaalajas ka põllumajanduskeskkonnas www.cropio.com.

Ühesõnaga tehnika ja põllud on jälgitavad nüüd ühtses lihtsas keskkonnas.

Rohkem infot Cropio müügijuhilt [email protected] või telefonil 55 900 656.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077