Autor: Heija-Liis Ristikivi • 2. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ Eesti Mereakadeemia uuris merendussektori majandusmõju

TTÜ Eesti Mereakadeemia hoone
Foto: Andres Haabu
TTÜ Eesti Mereakadeemia viis Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel läbi merendussektori majandusmõju uuringu, mille eesmärgiks oli hinnata merendussektori olemasolevat olukorda ning sektori potentsiaali, teatas Mereakadeemia.

Esimese etapi lähteülesanne oli üks osa suuremast uuringust, mille alusel kaardistatakse hetkeolukord, esitatakse üldine ülevaade merendussektori mõjust Eesti majandusele tervikuna ja hinnatakse sektori potentsiaali. 

Uuringu esimese etapi eesmärgiks oli ka välja töötada soovitused, milliste tegevustega tasub riigil tegeleda ja milliseid võimalusi luua, et efektiivsemalt sektori arengut toetada. Uuringu olulisimad soovitused:

Luua rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline tegevuskeskkond laevandussektorile, eesmärgiga soodustada laevade Eesti lipu alla naasmist. Leiti, et oluline on jätkata riiklikul tasemel alustatud laevanduse konkurentsivõime tõstmise meetmete rakendamist eesmärgiga leida kompromisslahendus nii riigi kui ka laevaomanike seisukohast lähtuvalt. Laevandust ei saa käsitleda vaid ühe osana Eesti ekspordist, seda tuleks käsitleda eraldiseisva tööstusharuna ja osana maailmalaevandusest.Sadamate potentsiaali ärakasutamiseks töötada välja riiklik strateegia Eestit läbivate transpordikoridoride konkurentsivõime kasvuks.Leida lahendused merendusalase statistika kogumiseks ning ettevõtete EMTAK klassifikaatorite põhiseks määratlemiseks.Teadus-haridusasutuste, eraettevõtete ja avaliku sektori vahelise koostöö tugevdamine.Kvalifitseeritud tööjõu tagamine.Soovitused edasisteks merendusklastri uuringuteks: Edasised uuringud peaksid keskenduma konkreetsemalt alamklastrite tegevusele, nende siseste ja eri alamklastrite vaheliste seoste ning alamklastrite kaudsete mõjude põhjalikumale uurimisele.Merendusklastri regulaarne seire ning seiremetoodika väljaarendamine.Panustada koostöös merendusklastri asjaomaste organisatsioonidega merendusalase teadlikkuse edendamisesse riiklikul tasandil.

Uuringu autoriteks on Tõnis Hunt, Kadi Kasepõld ja Madli Kopti.

Uuringu täisversioon on kõigile huvilistele kättesaadav Eesti Mereakadeemia Teadus- ja Arenduskeskuse koduleheküljel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077