Autor: Heija-Liis Ristikivi • 3. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa-aluste käikude peale rajati Eesti esimene nutiladu

Foto: Kookon
Tänassilma Tehnopargis valmis 33 laoruumiga väikeladude kompleks Kookon. Tuleval aastal valmib suurem nutiladude kompleks Suur-Sõjamäele.

Kookoni asutaja Rait Minumets sõnas pressiteate vahendusel, et tegemist on uuendusliku lahendusega nii Eestis kui lähiriikides, kuna laoruumide opereerimist on võimalik hallata mobiilirakenduse kaudu. See tähendab, et nutiseadmesse allalaetud rakenduse kaudu saab avada tõkkepuu laokompleksi territooriumile pääsemiseks, renditud laoruumi käiguukse elektrilukku või tõstandust, sätestada laoruumi automaatne valvessemineku ja lukustamise aeg ning anda ligipääsuõigusi ettevõtte töötajatele või tuttavatele. Samuti saab rakenduse kaudu jälgida videopilti laoruumi esisel alal toimuvast. „Nutika ligipääsusüsteemi eesmärk on võimaldada rentnikule mugav lahendus oma laoruumi ressursisäästlikult hallata, nii et kulud oleksid optimaalsed ning turvalisus ja jälgitavus maksimaalne,” selgitas Minumets ning lisas, et tänu nutilahendusele jääb ära seni tüli tekitanud võtmete paljundamine ning vahetamine ja sellest tulenev puudulik ülevaade laoruumis toimuvast. 

Kookoni laokompleksi moodustavad 33 eraldiseisvat laoruumi, mis jäävad pindalalt 20 – 146 m2 vahemikku. Minumetsa sõnul tegi ehituse keeruliseks laokompleksi asukoht, kuna kompleksi alla jääb Peeter Suure merekindluse osana rajatud 3 km pikkune maa-alune käikude süsteem, kuhu nõukogude ajal ehitati ka viie maa-aluse korrusega ning arvatavalt poolest tuhandest ruumist koosnev õhuseirekeskus. „Nõukogude ajal ehitatud käikudega kaasnesid projekteerimisel ning ehitusloa taotlemisel eritingimused, mida pidime ehitusprotsessis arvesse võtma. Sellest tulenevalt on laokompleks näiteks L-tähe kujuline, mitte neljakandiline nagu esialgu soovitud,” selgitas Minumets.

Lisaks nutikatele lahendustele on kompleks varustatud taastuvenergialahendustega – Kookoni energiatarbesse panustavad fassaadil paiknevad elektrit tootvad päikesepaneelid ning valgustuses on kasutatud vaid energiasäästlikke automaatseid LED lahendusi. Kuna väikeladude ja hoiustamise puhul on olulisim turvalisus, on laoruumid varustatud ka tehnilise valve lahendustega, mille häiresignaalid jõuavad otse turvafirmasse ning läbi mobiilirakenduse ka kasutaja telefoni.

Minumets toob esile, et esimesed laoruumid on juba rentnikud leidnud, kuid vabu nutilao pindu on veel saadaval, et eraisikud saaksid hoiustada oma vara või hobivarustust või näiteks väikeettevõtjad, kellel on tarvis oma tooteid või muud inventari ladustada, saaksid turvalise laoruumi rentida.

Kõigil laoruumidel on ettevalmistus ka tualeti- ja pesuruumi või ka kontorinurga rajamiseks, samuti saab vajadusel lisada õhksoojuspumba. „Laoruumid on 5 m kõrgused ning kergesti konverteeritavad kahetasapinnaliseks, lisamaks põrandapinda või vajadusel eraldamaks erineva otstarbega alasid,” kirjeldas Kookoni asutaja. Eestile kui e-riigile omaselt käib laopindade rentimine veebilehel oleva digilahenduse abil, kus saab sõlmida lepingu, tasuda deposiidi ning seejärel pääseb juba järgmisel päeval ligi Kookoni rakendusele ning laoruumile.

Tänassilma Tehnopargi laokompleks on esimene kolmest Tallinnasse loodavast nutiladude kompleksist – teine nutiladu rajatakse Tallinna lennujaama lähedusse Suur-Sõjamäele ning kolmas Mustamäele. „Suur-Sõjamäe Kookoni puhul on tegemist veelgi suurema nutiladude kompleksiga, kuhu tuleb praeguse 33 laoruumi asemel 50 erinevas suuruses pinda,” lausus Minumets ning lisas, et asukoha valik on tingitud Ülemiste piirkonna kiirest arengust, mis loob väikeettevõtlusega tegelemiseks ideaalsed tingimused. Suur-Sõjamäe Kookon valmib 2017. aasta esimeses pooles, Mustamäe Kookon 2018. aastal.

Lisainformatsiooni laokompleksi kohta leiad siit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077