Autor: Logistikauudised.ee • 21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogia teeb ladudes ära inimvalvuri töö

Inimtööjõud asendub ka turvasektoris nutikamate lahendustega.
Foto: Raul Mee
Nutivalve tehnoloogia aitab vähendada päevase turvatöötaja vajadust, sest võimaldab arvutist või nutiseadmest reaalajas jälgida nii videopilti kui juhtida valvestust. Näiteks eelistab väikeladude kompleks Kookon tehnoloogilist valvet inimvalvurile.

Kui suuremate logistikakeskuste turvalahenduste eesmärgiks on vähendada kadusid, avastada pettuseid, ennetada kahjusid, kaitsta lao perimeetreid ning jälgida kauba teekonda, siis väikeladude turvalisuse tagamisel on märksõnaks olukorrast ülevaate tagamine.

“Nii lao omanik kui rentnik soovivad, et kõik oleks laos korras. Lao omanikel ja kasutajatel on vaja teada, kes laos käib, millal käib ning mis ta seal teeb,” selgitas AS G4S Eesti tehnoloogia arendusjuht Veikko Raasukenutivalve eeliseid, lisades, et arvutist või nutiseadmest on võimalik vaadata videopilti nii reaalajas kui tagantjärgi.

Eesti uusim väikeladude kompleks Kookon on üks neist, kes eelistab tehnoloogilist valvet inimvalvurile. Kookon väikeladude juhatuse liige Rait Minumets selgitas, et juba laokompleksi planeerides otsustati, et nutisüsteemid võimaldavad ressursisäästlikult hallata kogu laokompleksi ala nii, et kulud oleksid optimaalsed ning turvalisus ja jälgitavus maksimaalne – sama tulemust vähemate smart security  vahenditeta ei suudetaks laopindade kasutajatele tagada.

Inimtööjõudu järjest vähem vaja

Kui analüüsida, kas tehnoloogia võtab inimtöö ehk valvuri tööaja täies mahus üle, nendivad nii Kookoni väikeladude kui ka G4Si esindajad, et tõenäoliselt on nutikad IT-lahendused juba selle töö üle võtnud ehk inimtööjõudu on valvefunktsioonis järjest vähem tarvis.

Raasukese sõnul sõltub mehitatud valve vajadus ettevõtte tegevusvaldkonnast, kuid enamike ärivaldkondade puhul on tänu tehnoloogiale võimalik vähendada päevase turvatöötaja vajadust suisa 98%.

Minumets lisas, et Kookoni väikeladude kompleksis on inimtööjõu vajadus minimaalne, kuid see-eest tulemused sama head või isegi tulemuslikumad. “Täielikult ei saa usaldada ei tehnilist ega mehitatud valvet, kuid oleme omalt poolt teinud parima, et tagada kliendi vara maksimaalne turvalisus,” rõhutas Minumets.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077