2. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütik: nafta hind võib veelgi kukkuda

Naftapuurtorn
Foto: EPA
ClipperData analüütik Matt Smith, kes prognoosis juunis, et naftabarreli hind kukub 40 dollarile, hoiatab, et hind võib veelgi enam langeda.

Smith prognoosis naftahinna langust juunis vahetult pärast seda, mil toornafta futuurid tõusid 2016. aasta kõrgeimale tasemele ehk 50 dollarile.

Eelmisel nädalal kukkus nafta hind 40,58 dollarile barreli eest, mis on 20% madalam juunikuisest kõrgtasemest; Brenti toornafta hind aga jäi pisut alla 43 dollari aktsia eest.

“Ma näen, et nafta hind kukub veelgi,” märkis Smith.

“USAs on suur naftavarude ning -toodete üleküllus; mõlema varud on hetkel rekordtasemel.”

Rafineeritud toodete varud on praegusel hetkel tohutult suured seoses väikese nõudlusega, mistõttu ei ole suudetud maha müüa ettevõtete poolt madalate hindade perioodil toodetut.

Nõudlus toornafta järele on praegu raugenud ning turg püüab rekordilise hulga kütusevarudega toime tulla. Lisaks hakkab USAs lõppema suvine autosõidu hooaeg ning rafineerijad valmistuvad tehaste sulgemiseks seoses sügiseste hooldustöödega.

Selle mõju võib märgata riigi keskmise kütusehinna languse juures – eelmisel aastal maksis gallon kütust 2,66 dollarit ning sellel aastal on hind langenud 2,13 dollarile galloni eest.

Hiina aga on saavutamas toornafta säilitamise piiri, mis Smithi sõnul võib veelgi vähendada riigi nõudlust toornafta järele.

Nasdaq Advisory Services’i energiadirektori Tamar Essneri sõnul võib nafta hind kukkud 39 dollarile või alla selle, kuid peaks pikas perspektiivis püsima 40 dollari ligidal.

Autor: Kadi Neemre, Äripäev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077