Autor: Logistikauudised.ee • 9. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transiidikeskus otsib asendust transiitkaubale

Transiidikeskuse terminalides liigub väheneva transiitkauba asemel uusi kaubavooge.
Foto: Raul Mee
Transiidikeskuse konteinerkäive on tänavu eelmisest aastast väiksem. Transiitkauba languse mõju on aidanud leevendada uute kaubavoogude leidmine.

Nelja kuuga on Transiidikeskuse konteinerterminal käsitlenud 64 531 TEUd. Seda on 8,6% vähem kui 2015. aastal. Konteinerites veetava kaubakoguse tonnaaž on vähenenud 6,9%. Üldkaubaterminal käitles nelja kuuga 200 428 tonni tüki- ja puistekaupu, mis on 47,8% enam kui möödunud aasta samal perioodil. Transiidikeskuse terminalide kogukaubakäive kokku oli 887 364 tonni, mis on 1,6% enam kui möödunud aasta samal perioodil. Transiidikeskuse AS juhatuse esimees Erik Laidvee sõnul on olukord ida-lääne suunalises kaubaveos endiselt väga raske ent ettevõttel on õnnestunud langust osaliselt kompenseerida uute kaubavoogudega.

“Möödunud aasta madala võrdlusbaasi toel oleme suutnud languse Venemaa ja Lääne vahelises kaubatransiidis stabiliseerida. Samas on meil õnnestunud suurte pingutuste ja töö toel kasvatada aastaga üldkauba mahtu ligi poole võrra. Siin oleme suutnud konteineritesse tuua olulises mahus Eesti enda eksportkaupu ja see on kompenseerinud transiidi jätkuvat langust,” ütles Laidvee.

Ettevõtte ei näe keerulises geopoliitilises olukorras muud lahendust peale teenuste arendamise, efektiivsuse kasvu ja uute kaubavoogude otsimise.

“Näeme jätkuvalt majandussanktsioonide pärssivat mõju kogu transiidisektoris. Venemaal on poed tühjemad ja inimeste ostujõud on rubla kursi tõttu oluliselt vähenenud, see lööb endiselt ka Venemaa ja Lääne vahelist kaubavahetust väga valusalt. Väljapääs on ainult Eesti transiidikoridori konkurentsivõime säilitamine olukorras, kus naabrid on suutnud enda koridorid odavamaks teha. Meie ettevõte ei saa langetada Eesti kõrgeid reguleeritud kulusid ent saame otsida uusi turge, laiendada oma tegevusvaldkonda, lisada uusi teenuseid ja otsida võimalusi meie terminalide poolt käideldavatele kaupadele lisandväärtuse andmiseks,” lõpetas Laidvee.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077