27. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uut laopinda valmib tänavu vähem

Uus Maa kinnsvara analüütiku Igor Habali sõnul on laopindade turul trend, et stock-office'te arendus liigub linnalähistelt Tallinna linna sisse.
Foto: Tanel Raig
Tänavu võetakse vähem uut laopinda kasutusse kui eelmisel aastal, ütles Uus Maa kinnisvara analüütik Igor Habal logistikauudiste konverentsil Laoseis 2016.

Kui 2015. aastal anti kasutusse 280 000 m2 uut neto- laopinda, siis tänavu võetakse uut pinda kasutusse 50 000 m2 vähem. Habali sõnul ettevõtted ei vaja enam nii palju uut pinda, spekulatiivsed arendajad vaatavad aga, kuidas praegu turul pakutaval spekulatiivsel pinnal läheb.

Stock-office pindade arenduses läheb Habali ütlusel jäme ots Tallinna kätte. Stock-office’d on väiksematele ettevõtetele ja need tavaliselt ei vaja rasketranspordi juurdepääsu võimalusi, kuid samas vajavad paremat ühistransporti.

Habal usub ka, et laopindade rendihinnad ei muutu. Ettevõtetel ei ole väga suurt tungi oma praegustelt pindadelt hakata kolima, kuna kolimine on suur kulu. Ka ehitushinnad ei ole tõusnud ja see kõik takistab rendihindade tõusu.

Suurimatest valmivatest laohoonetest on Habali väitel hoo sisse saanud VGP, kes arendab Nehatu logistikaparki ja kus on tänavu ja järgmisel aastal valmimas mitmed uued hooned. Tänu Nehatu logistikapargile on Jõelähtme piirkond tugev konkurent uute laopindade turul Mõigule ja Tartu maanteele. Jõelähtmest saab veelgi suurem konkurent, kui valmib neljarealine Tallinna ringtee.

Habali sõnul on huvitav piirkond ka Tallinnas asuv Mustamäe tee ja Laki tänava piirkond. Habali väitel on Laki piirkonnal mitmeid eeliseid: tuntud piirkond, suure liiklusintensiivsusega piirkond, mis kõnetab ka jaeklienti. Seal on ka ajalooline laopiirkond, mis on Tallinna kesklinnale kõige lähemal. Samas ei soovita seal Habali sõnul eriti uusi laopindu arendada, kuna kliente rahuldab sealne üürihind ja kõik pinnad on kliente täis. Laopindadel tehakse lihtsalt väiksemaid renoveerimistöid. „Niikaua kuni üürnikud ei ole läinud, öeldakse, et hoone ei ole veel vananenud,“ rääkis Habal.

Suur-Sõjamäe piirkonnas Habali kinnitusel uusi pindu valmimas ei ole. Arendajate hinnangul on seal piirkonnas probleeme teede seisukorraga ja ligipääs sinna on ebamugav.

Tallinna sees Habali andmetel tekkinud mitu stock-office arendust. Näitena toob ta Järveotsa tee, Priisle ja Nõmme. Kõigi nende arendajaks on Hammerhead, kes on olnud üsna edukas, kuna valmivad hooned on kas ette väljamüüdud või 50% ulatuses täis.

Uute laopindade aktiivseim piirkond on Rae vald Tartu maantee suunal. Habali kinnistusel hakkab aga stock-office’te arendust sealt piirkonnast liikuma Tallinnasse sisse. Kui ettevõte ei ole otseselt maaletooja, siis on ta huvitatud ka jaepinnast ja Habali sõnul on Tallinna sees selleks rohkem võimalusi.

Väljaarendatud piirkonnaks on Tänassilma. Habali kinnitusel on seal jäänud alles väga vähe vabu krunte. „Tänassilma on hea näide, kuidas kunagisest täiesti kasutamata piirkonnast on saanud piirkond, mis on jõudnud tsükli lõpuni,“ ütles Habal lisades, et vabu krunte ei ole seal enam üle viie.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077