9. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupade eksport tõmbus tagasi

Jaanuaris imporditi Eestisse enim kaupasid Soomest.
Foto: Raul Mee
Kaupade eksport kahanes jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 11%, kuid kaupade import kasvas 2%, teatab statistikaamet.

Jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 825 miljoni euro väärtuses ning imporditi Eestisse 983 miljoni euro eest. Viimati oli kaupade eksport väiksem viis aastat tagasi 2011. aasta jaanuaris. Kaubavahetuse puudujääk oli 158 miljonit eurot (2015. aasta jaanuaris 42 miljonit eurot).

Jaanuaris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (osatähtsus 20%), Soome (16%) ja Läti (10%). Eksport vähenes enamikesse peamistesse sihtriikidesse, kõige enam Rootsi ja USA-sse (vastavalt 29 miljoni ja 17 miljoni euro võrra).

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid, mehaanilisi masinaid ja mitmesuguseid tööstustooteid. Jaanuaris vähenes enim elektriseadmete (sh andmesideseadmed) ja mineraalsete toodete (sh mootorikütused) väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas jaanuaris ekspordist 69%. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga vähenes Eesti päritoluga kaupade eksport 12%. Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli Eesti kümnest peamisest ekspordi sihtriigist suurim Rootsi (87%) ja Soome (78%) ning väikseim Venemaale (16%) eksporditud kaubas. Eesti päritolu kaubad on Eestis toodetud ja töödeldud kaubad.

Jaanuaris imporditi kõige enam kaupu Soomest (osatähtsus 14%), Leedust (12%) ja Saksamaalt (11%). Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas kõige enam import Leedust (39 miljonit eurot) ja Lätist (14 miljonit eurot). Samal ajal vähenes enim import Venemaalt (23 miljonit eurot).

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mehaanilisi masinaid. Enim suurenes transpordivahendite ja mineraalsete toodete sissevedu. Samas vähenes oluliselt elektriseadmete sissevedu.

Võrreldes möödunud aasta detsembrit selle aasta jaanuariga, kahanes kaupade eksport 10% ja import 9%.

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077