3. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ettevõte vahendas Mercedese Ida-Euroopa suurimat müügitehingut

Mercedese veoautode IDa-Euroopa suurima müügitehingu taga on Eesti ettevõte.
Foto: Andres Haabu
Leedu logistikaettevõte Girteka Logistics teatas 1000 Mercedes-Benz Actros veoauto ostmisest, mis on Mercedese ajaloo suurim veoautode müügitehing Ida-Euroopas. Veoautode müüjaks on Eesti ettevõtte AS Silberauto Leedu tütarfirma.

AS Silberauto on Daimler AG kaubamärgi Mercedes-Benz maaletooja nii Eestis kui ka Leedus. „Suure tehinguni viis meie Leedu diileri, Silberauto UAB professionaalne müügitöö,“ tunnistas Silberauto juhatuse liige Margus Juhkam. Silberauto UAB on 100% ASi Silberauto tütarfirma.

Silberauto tehing Leedus ületab näiteks Eesti aastase kogu raskeveokituru müügimahu. Eestis müüakse aastas ca 700 raskeveokit. Ka Leedus on see tehing ligikaudu veerand kogu turu aastasest müügimahust. Juhkami väitel on tänavu Leedu raskeveokite müügi suuruseks prognoositud 4500 veoautot.

Juhkami sõnul tuli ka neile nii suur veoautode tellimus ootamatult. Girteka Logisticsiga oli juttu väiksematest müügikogustest ja aasta alguses ei teatud nii suurest müügist veel midagi. Üsna viimasel hetkel tõstis aga Leedu firma tellimuses veoautode hulka. Jukami sõnul ei ole üllatav, et Girteka 1000 veoautot tellis, vaid see, et ta just Mercedese veoautosid nii palju tellis. Juhkam rääkis, et Girteka Logistics on innovatiivne ettevõte, kelle ca 3200 autoga pargist ei leiagi üle 3 aastast veoautot. Seega vahetavad nad iga aasta välja ca 1000 veoautot. Siiani on aga Girteka olnud Juhkami ütlusel Volvo kuldklient. Silberauto on ka varem müünud Girteka Logisticsile veoautosid, kuid siiani on Mercedeste osakaal ettevõtte autopargis olnud ligikaudu 30%. Nüüd on Leedu firma võtnud eesmärgiks viia Volvo ja Mercedese veoautode suhe autopargis 50:50 tasemele.

Tehingu rahaline suurusjärk jääb Juhkami kinnitusel alla 100 miljoni euro. Ta ei saa avalikustada täpset tehingu maksumust, kuid tema sõnul tasub arvestada, et letihind on Actrose veoautodel 85 000 eurot. Loomulikult sai Girteka sellise mahu pealt natuke teise hinna, kuid korrutades selle 1000ga, siis saab tehingu suurusjärgust ettekujutuse, rääkis Juhkam.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077