19. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raskeveokite teekasutustasuni jõutakse Eestis kahe aastaga

Raskeveoki teekasutustasu hakatakse koguma Tartu maantee laiendamiseks.
Foto: Andres Haabu
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM) ülesande koostada raskeveokite teekasutustasu väljatöötamiskavatsus. Teekasutustasu rakendumine võib ministeeriumi hinnangul jääda 2018. aastasse.

MKM sai valitsuselt ülesande koostada maksu väljatöötamiskavatsus. Ministeeriumi avalike suhete osakonna nõuniku Mihkel Loide sõnul kirjeldatakse väljatöötamiskavatsuses täpsemalt, mille eest, kuidas ja kui palju teekasutustasu rakendada. „Ehk siis sisaldab tasu sihtrühma, kogumise eesmärki, võimalikke rakenduslahendusi ja võrdlusi alternatiividega, õigussüsteemi sobivuse analüüsi, mõjusid jne,“ kirjeldas Loide.

Väljatöötamiskavatsus sisaldab ka tegevuskava, mille põhjal saab täpsemalt prognoosida uue maksu kehtestamise ajakava. Loide hinnangul saab aga väljatöötamiskavatsus valmis ja ministeeriumi poolt esitatud 2016. aasta jooksul. Seega võiks tema sõnul seaduse rakendumine jääda orienteeruvalt aastasse 2018. „Seda muidugi juhul, kui Riigikogu selle heaks kiidab,“ lisas ta.

Teekasutustasu kehtestamist planeeritakse, kuna Euroopa Komisjon kavatseb 2016. aastal välja tulla kohustusliku raskeveokite teekasutustasu nõudega. Teiseks otsib valitsus ka võimalusi lisaraha leidmiseks Tartu maantee Kose-Mäo teelõigu 4-realiseks ehitamiseks. Ehitus läheb eeldatavalt maksma ca 170 miljonit eurot ja ainuüksi teehoiueelarvest ei ole võimalik kulu katta. Raskeveokite ajapõhjaline teekasutustasu aitas maantee ehitamist finantseerida. Uus maks kehtestataks plaanide kohaselt üle 12 –tonnistele veoautodele.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077