29. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruiisituristid jätsid Tallinnasse ligi 30 miljonit eurot

Kruiisituristid Tallinna sadamas.
Foto: Andras Kralla
Konsultatsioonifirma G. P. Wild läbi viidud uuring näitab, et kruiisituristide ostude mõju aastas saab hinnata ligi 30 miljoni euro vääriliseks.

Tallinna külastas tänavu üle poole miljoni kruiisireisija. Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro sõnul kulutas iga kruiisireisija uuringu järgi keskmiselt 59,06 eurot, mille järgi saabki poole miljoni kruiisireisija ostude mõjuks hinnata ligi 30 miljonit eurot. „Selle summa puhul ei ole tegu veel kogumõjuga Eesti majandusele, lisanduvad ka tasud sadamale, riigiametitele ning kruiisifirmasid teenindavatele ettevõtetele,“ lisas Arro.

Kruiisituristi keskmine kulutus 59,06 eurot hõlmab kõiki ostude kategooriaid. Uuringu järgi oli kõige populaarsem ostuartikkel ekskursioon, mille soetasid 54% linnaga tutvunud reisijatest, kulutades sellele keskmiselt 24,16 eurot inimese kohta. Lisaks ekskursioonidele kulutab kruiisireisija Tallinnas veel 34,90 eurot, mis kulub peamiselt kohaliku käsitöö, suveniiride, toidu, joogi ja riietuse peale. „Uuring näitas, et 70% reisijatest ostab kohalikku käsitööd ning suveniire, kulutades keskmiselt 16,80 eurot ostu peale. 60% küsitletutest ostab Tallinnas olles sööki ja jooki, tasudes keskmiselt 11,61 eurot ostu kohta. 25% kruiisituristidest kulutab Tallinna külastades riiete peale, keskmine summa ostu kohta on 25,29 eurot,“ kirjeldas Arro.97% uuringus osalenud kruiisireisijatest olid Tallinna külastusega väga rahul, andes keskmiseks hindeks viiepallisüsteemis 4,28 ja öeldes, et nende külastus vastas või ületas nende ootusi. Kohalike sõbralikkust ja töötajate viisakust hinnati kõige kõrgemalt - vastavalt 4,33 ja 4,27 punkti. Linna ajaloolisi vaatamisväärsusi ja muuseume hinnati keskmiselt hindega 4,26.Uuringu valimisse kuulus 937 kruiisituristi, kes külastasid Tallinna 2015. aasta juulis, augustis või septembris. 38 protsenti neist olid pärit Suurbritanniast, 26 protsenti Saksamaalt ja 18 protsenti USAst. Esindatud olid ka inimesed Austraaliast, Kanadast ning Itaaliast.

Küsitletud kruiisireisijate keskmine vanus oli 57 ning keskmine sissetulek leibkonna kohta 71 000 eurot aastas.

Uuring viidi läbi kruiisiturismi konsultatsioonifirma G. P. Wild poolt Läänemere kruiisisadamaid ja sihtkohti ühendava organisatsiooni Cruise Baltic tellimusel.

 

Kruiisituristide kulutused 2015

Create your own infographics

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077