6. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Madal võrdlusbaas aitas sadama kaubamahu tõusu

Foto: Andres Haabu
Üle pika aja läbis Tallinna Sadama sadamaid aastases võrdluses rohkem kaupa. Oktoobris oli kaubamahu kasv 7,4%. Tõusu põhjuseks on eelmise aasta madal võrdlusbaas.

Tallinna Sadama sadamaid läbis oktoobris 2,17 miljonit tonni kaupa, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7,4% suurem tulemus. Käesoleva aasta kümne kuu kaubamaht on 19,195 miljonit tonni, mis jääb mullusele näitajale alla 18,5%.

Tallinna Sadama kommertsjuhi Erik Ringmaa sõnul on eelmise aasta võrdluses kaubamahu vähenemine peatunud, kuid käesoleva aasta üldarvestuses on oodata kaubamahu langust. "Eelmise aastaga võrreldes on tänavu sügisel kaubamahud suurenenud, sest nafta hinna languse, Ukraina kriisi ja sellele järgnenud sanktsioonide mõjud ning ka Venemaa valuuta nõrgenemisega seotud mõjud avaldusid kaubavoogudele tugevalt juba eelmise aasta teises pooles. Kirjeldatud mõjude tõttu on ka käesoleva aasta üldarvestuses oodata kaubamahtude kuni 20-protsendilist langust," selgitas Ringmaa.

Kaubagruppidest kasvas oktoobris enim puistlasti maht, ka suurima kaubagrupi vedellasti maht suurenes. Oktoobris läbis Tallinna Sadama sadamaid 334 000 tonni puistlasti ja 1,255 miljonit tonni vedellasti, mis on eelmise aasta sama kuuga võrreldes vastavalt 40,2 ja 7 protsenti suurem näitaja. Kaubagruppidest kasvas võrreldes möödunud aasta sama kuuga ka veeremite maht 4% ehk 392 000 tonnini.

Sadamat läbinud konteinerite arv langes oktoobris 26,4%, 17 112 TEUni ning konteinerites veetud kaupade kogus 20,1% ehk 138 000 tonnini. Segalasti maht langes 10,3%, kukkudes 50 700 tonnini.

Oktoobris külastasid Tallinna Sadama sadamaid kaubalaevad 138 korda, kümne kuu kogu kaubalaevade külastusarv on 1417.

 

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077