21. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transpordiärimees Vallbaum loobus kolimisärist

Transpordifirma Lajos omanik ja Riigikogu liige Einar Vallbaum müüs oma osaluse kolimisfirmas KLG
Foto: Arno Mikkor
Riigikogu liige ja transpordifirma Lajos omanik Einar Vallbaum loobus kolimisärist, müües oma osaluse kolimisfirmas KLG.

Vallbaum omandas raskustes kolimisfirma KLG möödunud aastal, kui lõppesid tema volitused Lääne-Virumaa maavanemana. Tänavu suve lõpus tegi Vallbaum aga juba uue tehingu kolimisfirmaga, müües selle seni tema autotranspordifirmat Lajos juhtinud Lauri Pärnale.

Vallbaumil oli maavanema ametist vabanedes plaan oma ressurss pühendada KLG tõstmisele kolimisteenuste turu liidriks. „Elu tegi muudatusi. Riigikogu liikmeks valimise järel ei olnud avaliku elu tegelasena enam võimalik kolimisfirmaga tegeleda,“ põhjendas Vallbaum kolimisäris lahkumist.

KLG on viimastel aastatel kannatanud müügitulu vähenemise käes ja äritegevus on olnud kahjumis. „Aastaga suutsime maksta kõik võlad, klaarida klientidega suhteid, mis olid halvaks läinud,“ loetles Vallbaum. Tema kinnitusel on KLG-l endiselt potentsiaal tõusta kolimisturu liidriks. Eelmisel aastal ei suudetud veel ettevõtet pöörata käibetõusule, kuna põhirõhk läks klientidega suhete klaarimisele. Praegu on aga Vallbaumi kinnitusel ettevõtte positsioon hea.

Vallbaum ei soovinud kommenteerida KLG müügihinda ega ka täpsustada, kas ettevõtte müügihind oli suurem või väiksem aastatagusest ostuhinnast. „Mõlemad pooled on rahul,“ ütles ta vaid. „Kogemus on ka midagi väärt,“ lisas ta öeldes, et edaspidi jätkub ka koostöö KLG ja Lajose vahel. Näiteks saab Lajos kasutada ümberlaadimisteks KLG Tallinnas olevaid laopindu KLG omakorda transpordiks Lajose veokeid.

Lauri Pärna omandas KLG osaühingu Relocation Holding kaudu ,millel on lisaks temale 30% osalus veel ühel isikul. Pärna KLG tulevikuplaane kommenteerida ei soovinud öeldes, et teeb seda 3-4 kuu pärast, kui midagi on ära tehtud.

KLG eelmise aasta müügitulu oli 0,47 miljonit eurot vähenedes 0,26%. Kahel varasemal aastal oli ettevõte kaotanud tuludest 27% ja 49%. KLG kahjum oli eelmisel aastal 46 000 eurot. Ka kahel varasemal aastal on ettevõte lõpetanud kahjumiga.

Lauri Pärna töötas Vallbaumile kuuluvas Lajoses 2002. aastast, kui asus tööle rahvusvaheliste vedude osakonna juhatajana. Alates 2006. aastast kuulus Pärna Lajose juhatusse. Lauri Pärna asemel asus nüüd Lajos juhtima Einar Vallbaumi poeg Erko Vallbaum. „Lajos on nüüd täielikult perefirma,“ lausus Einar Vallbaum.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077