Autor: Tanel Raig • 7. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru ringi valgusfooris on uudne fooriprogramm

Tallinnas Viru ringliikluse juures asuval jalakäijate reguleeritud ülekäiguraja valgusfoorides võeti kasutusele uudne valgusfooriprogramm.

Muudatuse vajaduse tingis viimasel ajal sagenenud Mere puiesteelt Viru ringliiklusele sõitmisel teeandmise kohustuse täitmata jätmised.

Uue programmi kohaselt töötab jalakäijate valgusfoor tavaliselt, st jalakäijatele põleb vaheldumisi punane ja roheline. Samuti on tavaline valgusfooride lahendus Narva maanteelt Mere puiesteele pööret sooritavatele sõidukijuhtidele, punane, kollane ja roheline. Uudne on aga Mere puiesteelt Viru ringliikluse suunas liikujate valgusfoorilahendus, sest seal rohelist tuld enam ei kasutata.

Mere puiestee poolt tulevatele sõidukitele on keelavaks tuleks punane tuli ning sellel ajal on jalakäijatele lubatud rohelise tulega tee ületamine. Kui jalakäijatele süttib punane tuli, siis Mere puiesteelt ringliikluse suunas tulevatele sõidukijuhtidele hakkab vilkuma kollane tuli, mis lubab sõidukitel liikuda, kuid osutab muule ohtlikule kohale, milleks on jalakäijate ülekäigurajale järgnev Viru ringliiklus. Enne punase tule süttimist jääb kollane tuli põlema pikalt, mis keelab edasise sõidu ja teatab peatsest punase tule süttimisest. Jalakäijate, sõidukite ja trammide konfliktsituatsioonid on välistatud piisavate kaitseaegadega.

Analoogne lahendus on edukalt kasutusel Brüsselis Euroopa Transpordiohutuse Nõukogu vahetus läheduses Tervuren-i avenüül Montgomery ringliikluse juures. Uue programmi lülitus näitas, et liiklejad ei torma enam rohelise tule süttimisel ringliiklusele, vaid valivad mõõdukama sõidukiiruse ja annavad ringliiklusel liiklejatele korrektsemalt teed, millega muutus liiklusolukord Viru ringliiklusel ohutumaks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077