Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 28. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ossinovski telefon reetis uurijatele niiditõmbajad

Läti Raudtee juhi Ugis Magonise altkäemaksuskandaali uurimisega seoses selgus, et Eesti raudtee-ettevõtjal Oleg Ossinovskil on Läti poliitikute hulgas palju sidemeid, kirjutas täna päevaleht Diena.

Eestist Lätti teel olnud ja 500 000 euro sularahaga tabatud Magonis ei ole ainus mõjuvõimas lätlane, kelle number on Ossinovski telefonis. Ettevõtja „kollektsioonis“ on Läti presidendi Raimonds Vejonise, parteiühenduse Koosmeele keskus juhi ja Riia linnapea Nils Ušakovsi ning tema nõuniku Eriks Teilansi number, samuti Seimi Koosmeele keskuse fraktsiooni kuuluva Andrei Elksninši, sama partei juhi Solvita Aboltina ja nende parteikaaslase Džintars Zakise telefoninumber.

Väljaanne küsib, kas Ossinovski kasutab praegu oma poliitsidemeid, et „pehmendada“ uurimise all olevat juhtumit ja kas raudteejuhi juurest leitud pool miljonit eurot sularaha oli preemia mitmemiljonilise tehingu hinna vähendamise eest.

Riia piirkonnakohtu kohtunik Juris Stukans selgitas oma otsust jätta Magonis eeluurimiseks vahi alla sellega, et raudteejuhi lähiringis on „suure mõjuvõimu ja sidemetega“ inimesi. Ossinovski kinnipidamist pole siiski vajalikuks peetud, kuid kaks nädalat tagasi kuulasid Läti korruptsioonitõrjebüroo esindajad teda Tallinnas Läti saatkonnas mitu tundi üle.

Diena kirjutab, et Ossinovski on harjunud äriküsimusi lahendama otse ja isiklikult, seepärast käis ta ka sageli Lätis ning kohtus erinevate erakondade poliitikutega, nii ametlikult kui vabamas vormis restoranis.

Läinud aasta juulis, enne Seimi valimisi, ajal, mil poliitikud otsivad eriti agaralt kontakte ärimaailmaga, kohtus Ossinovski endise kaitseministri Vejonisega ning arutas mitmemiljonist tellimust oma Daugavpilsi veduritehasele, kirjutab Diena. Praegu üritab vahepeal presidendiks saanud Vejonis end sellest tutvusest distantseerida, kinnitades oma pressiesindaja vahendusel, et ei mäleta, kas on Ossinovskiga selle teema arutamiseks kohtunud.

Väljaanne kirjutab, et talvel kohtus Ossinovski ühes Riia restoranis linnapea Ušakovsiga, samuti suhtleb Eesti ettevõtja tihedalt meeri nõuniku Teilansiga, kes tegeleb mitteametlikult Koosmeele keskusele raha otsimisega.

Koosmeele keskuse juhi Aboltinaga kohtus Ossinovski eraviisiliselt eelmisel suvel, valimiskampaania kuumimal ajal, kui oli vastu võetud poliitiline otsus vahetada välja raudteel reisijatevedu korraldava ettevõtte juhatus ning äsja oli ebaõnnestunud reisirongide hange.

Pärast nõupidamist oma advokaatidega keeldus Ossinovski Dienale kommentaare andmast. Ka teised loos nimetatud tegelased jätsid väljaande kommentaarpalve vastuseta.

Läti korruptsioonitõrjebüroo algatas kriminaalprotsessi riigiettevõtte Läti Raudtee juhi Ugis Magonise vastu, keda süüdistatakse suure altkäemaksu võtmises. 6. augusti õhtul pidasid büroo töötajad Magonise kinni ning otsisid läbi tema töökoha. Järgmisel päeval vabastas transpordiministeerium ta ametist. Magonis viibib tänaseni vahi all.

Magonise postilt kukutanud korruptsiooniskandaali on segatud Eesti jõukaim ettevõtja Oleg Ossinovski – seda on kinnitanud ka Eesti prokuratuur. Kuid et asjaga tegelevad Läti õigusametnikud, siis pole Eesti pool asja kommenteerinud.

Läti õiguskaitseorganid on palunud Eesti riigiprokuratuurilt ja kapolt mitme juriidilise protseduuri läbiviimiseks tehnilist koostööd.

Autor: aripaev. ee

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077