Autor: Alyona Stadnik • 26. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder nõuab aru: miks maksis sadam erafirmale 3 miljonit?

Tallinna Sadama nõukogu liige Hillar Teder saatis täna nõukogule kirja, milles küsib, miks maksis ettevõte ilma nõukogult luba saamata erafirmale ligi 3 miljonit eurot.

2003. aastal sõlmis Tallinna Sadam OÜga Prevo Holding lepingu, mille järgi kohustus rajama Muugale üle 70 miljoni euro maksva metalli- ja üldkaupade terminali. Terminali operaator Prevo Holding omakorda pidi garanteerima kaubatasu maksmise.

Kuna buumiajal sõlmitud leping ei vastanud mõne aasta pärast majanduslanguse tõttu enam ootustele, siis otsis Tallinna Sadam võimalust sellest välja astuda. See lõppes üle viie aasta kestnud kohtuvaidlusega. Tulemuseks 2014. aastal sõlmitud kohtuväline kokkulepe, mille järgi sadam pidi Prevo Holdingule maksma 2,8 miljonit eurot.

Juulis teatas Tallinna Sadam, et eraldas mullu Prevo Holdingule 2,8 miljonit eurot. „Mina poleks seda summat maksnud,“ kommenteeris sadama nõukogu liige, ettevõtja Hillar Teder. „Maksmisotsus tehti ilma nõukogult küsimata.“ Homme koguneb Tallinna Sadama nõukogu korralisele koosolekule, kus Teder soovib selle teema tõstatada.

Prevo Holdingu põhitegevus on terminaliarendus Muuga sadamas. Ettevõtte juhatuse liige on Oleg Ossinovski äripartner Spacecomis Siarhei Psiola ning omanikeks Küprosel registreeritud Transportation Investments Holding Ltd, Aquis Holdings Limited, Valeri Stefanovitš, Galina Lipinskaja ja Jan Lipinski.

Ilmselt on homsel koosolekul teisigi teemasid peale ülekannete Prevo Holdingule, sest täna pidas kapo kinni Tallinna Sadama juhatuse liikmed Ain Kaljuranna ja Allan Kiili altkäemaksu võtmise kahtlusega. Seda uudist kommenteerides märkis Teder, et ei tea asjast midagi. "Mul ei ole midagi öelda, aga eks nõukogu on vastutav," ütles ta.

Kahtlustuse järgi võtsid Kaljurand ja Kiil mitme aasta suures ulatuses altkäemaksu. Kapo ei ole täpsustanud kahtlustuse sisu ja altkäemaksuks saadud summa suurust. Lisaks Kaljurannale ja Kiilile on kinni peetud veel kuus inimest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077