Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 23. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Orleni müük kasvas Eestis aastaga 38%

Kütuste hulgimüüja Orlen müük kasvas teises kvartalis Eestis mullu sama perioodiga võrreldes 38%.

Orlen Lietuva on Eesti juhtiva kütuste hulgimüüja Orlen Eesti OÜ emaettevõte ning mõlemad ettevõtted kuuluvad PKN Orlen gruppi, teatas ettevõte.

Orlen Lietuva teatas 2015. aasta teise kvartali kohta:

-        EBITDA LIFO meetodil ulatus 134 miljoni USA dollarini

-        Tootmisvõimsuse kasutamine kasvas aastaarvestuses 14 protsendipunkti-        Müügimaht tõusis aastaarvestuses 17 protsenti-        Jätkus tegevusnäitajate paranemine

Orlen Lietuva sai tuge restruktureerimisest ning väga soodsatest makromajanduslikest oludest, ütles Orlen Lietuva juhatuse esimees Ireneusz Fafara. Ettevõte kasutas käesoleva aasta teises kvartalis 86 protsenti tootmisvõimsusest. Juunis tõusis see isegi 92 protsendile, mis oli viimase kahe aasta rekord, teatas ettevõte. Tõusvad müügimahud eeskätt Balti riikide ja Ukraina turul viisid ettevõte poolaastakasumi 145 miljoni USA dollarini.

“Kõik ettevõtte restruktureerimisel tehtud jõupingutused ja pühendumus tõid kaasa head majandustulemused. Siiski ei ülehinda me turutingimuste mõju, mis hetkel on meile ülimalt soodsad. Meie pürgimus kasvada Balti turul tõi tulemuseks suurema müügimahu. 2015. aasta esimesel poolel suurendas Orlen Lietuva Lätis müügimahtu 22 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Eestis kasvas samal perioodil meie müük 38 protsenti,” kommenteeris Fafara.

2015. aasta teises kvartalis paranesid aastaarvestuses kõik Orlen Lietuva finantsnäitajad. EBITDA LIFO meetodil ulatus 134 miljoni USA dollarini võrreldes 2014. aasta teise kvartali null dollariga (ilma allahindluseta) ning puhaskasum ulatus tänavu teises kvartalis 98 miljoni USA dollarini võrreldes 24 miljonilise kahjumiga (ilma allahindluseta) mullu samas kvartalis.

Orlen Lietuva on Leedu suurim ettevõte, eksportöör ja maksumaksja. Alates 2006. aastast on PKN Orlen paigutanud Mažeikiai rafineerimistehase omandamisse ja järgnenud investeeringutesse ligi neli miljardit USA dollarit. PKN Orlen ei ole võtnud Orlen Lietuva kasumit dividendidena välja, vaid on reinvesteerinud kõik saadaolevad finantsvahendid ettevõtte arengusse.

Orlen Lietuva probleemiks on pidevalt suured logistikakulud. Seega on PKN Orlen kui ainuaktsionär rakendanud kõiki mõeldavaid meetmeid, et kohaneda turutingimustega: maksimeerida toodangut ja seega majanduslikku mõju alati, kui turg on soodne. Ja teisalt võtnud kasutusele lahenduse, mis aitab ebasoodsamates turutingimustes mõju vähendada.

Kaasaegne kütuse- ja energiaettevõte PKN Orlen on Kesk- ja Ida-Euroopa suurim ettevõte ja ainus Poola firma, mais kuulub mainekasse Fortune 500 nimekirja. Peale selle on Orlen piirkonna ainus ettevõte, millele US Ethisphere Institute omistas tiitli The Most Ethical Company of 2014.

Täna kell 12.00 Eesti aja järgi on huvilistel võimalik osaleda PKN Orleni videopressikonverentsil (inglisekeelse tõlkega) aadressil http://transmisje.orlen.pl/index.php?lang=en&http%3A%2F%2Fwww.orl.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077