Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon paigaldas kiirmeetodil raudteeviadukti

Nordecon paigaldas Tartus Tõrvandi ristmiku ehitusel 31 tunnise raudteeliikluse katkestuse ajal  varem valmis ehitatud 295 tonni kaaluva betoonist raudteeviadukti.

Unikaalset sillatõstet teostas selleks Eestisse toodud maailma üks suurim mobiilne kraana.

Vaata vidot SIIT.

„Sellise sillatõste puhul on väga olulised ettevalmistavad tööd, ohutus, läbimõeldud ja julge insenerialane tegutsemine, kuna rongiliiklust ei saa sulgeda väga pikaks ajaks – seetõttu väärivad nii platsimeeskond, partnerid kui ka viadukti kasutusse võtjad hea koostöö eest igakülgset tunnustust,“ ütles Nordecon ASi juhatuse liige Erkki Suurorg. „Kolm kuud planeerimist ja ettevalmistustöid viidi lõpuks ellu 31 tunniga, kui korraga oli ametis üle poolesaja ehitusinseneri- ja spetsialisti.“

Erkki Suurorgi sõnul demonteeriti selle ajaga raudtee, mullatööde käigus kaevati välja mai keskel rajatud betoonvaiad, paigaldati tugiosad, tõsteti tekiplaat omale kohale, teostati tagasitäited viadukti otstes, paigaldati pealesõiduplaadid, taastati raudtee muldkeha ja pealisehitus. „Sarnast raudtee taastamise kiirmeetodit kasutasime mullu ka Topi liiklussõlme ehitusel Tallinnas, kuid seal kasutati  raudteeviadukti paigaldusel lükketehnoloogiat ning aega oli selleks 48 tundi.“ (Vaata videot siit)

295 tonni kaaluva raudteeviadukti tõstmiseks kasutati üht maailma suurimat mobiilset kraanat Liebherr LG1750, mille tõstejõud on 750 tonni ning noole pikkuseks antud objektil oli 48 meetrit (noole maksimaalne pikkus on 153 meetrit). Lisaks võimsale kraanale töötasid kohapeal veel üheksa ekskavaatorit, kaheksa kallurit, kaks väiksemat kraanat, raudtee killustiku toppimismasin ja vedur koos hopperitega.

Kuigi teedeehituslikud tööd Tõrvandi-Ülenurme ühendusteel jätkuvad veel oktoobrikuuni, sai raudteeviadukti montaažiga läbi oluline ja keerukaim osa Tõrvandi riste ehitusest.

Juuli teises pooles toimuvad Tartu läänepoolse ümbersõidu 5. ehitusalal ka mõningased liikluskorralduse muudatused, millest tähelepanuväärsem on vastvalminud Lennujaama viadukti kasutuselevõtt. Sellega seoses suunatakse Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maantee liiklus alates Ülenurme-Külitse tee ristmikust vanalt maanteetrassilt uuele osale ja üle valminud Lennujaama viadukti. Vanalt Ülenurme-Külitse tee ristmikult kaob ära parempööre Võru suunas ning Külitse ja Tõrvandi poolt tulevad liiklejad saavad Võru suunas sõita Külitse ja Tehnopargi tee uuelt ringristmikult kasutades valminud uut Lennujaama teed. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077